Hlavní obsah

V Itálii obvinili posádku lodi, kde se udusilo padesát migrantů

– Řím

Na Sicílii zadržela policie deset lidí, kteří jsou podezřelí z podílu na smrti 52 uprchlíků na lodi mířící z Libye. Ve středu švédské válečné plavidlo Poseidon zachránilo 439 pasažérů z přeplněné lodi s migranty.

Foto: ČTK/AP

Migranti ve Středozemním moři čekají, než je zachrání švédská loď Poseidon.

Článek

Sicilská prokuratura nechala zadržet všech deset členů posádky - sedm Maročanů, dva Syřany a jednoho Libyjce. Uprchlíci, kteří na lodi s udušenými lidmi rovněž cestovali, po čtvrtečním připlutí do Itálie vypověděli, že posádka s cestujícími zacházela velmi nevybíravě.

„Když se migranti snažili upozornit na nedostatek vody a čerstvého vzduchu, zacházelo se s nimi velmi špatně, bili je a vyhrožovali jim nožem,” popsal podmínky na cestě přes Středozemní moře šéf policie v Palermu Carmine Mosca.

Prokurátor Maurizio Scalia uvedl, že v nákladním prostoru lodi, který byl vysoký jen jeden metr, bylo natlačeno 60 lidí a že ve stejném prostoru byl i motor a pouze dvě malá okénka. Deset zadržených proto kromě obvinění z pašeráctví čeká také obvinění z vraždy, uvedla agentura AP. [celá zpráva]

Mosca upozornil, že pašeráci v některých případech vybírají zvláštní příplatek až 4000 eur (108 000 Kč) od těch běženců, kteří chtějí mít místo na palubě, kde nehrozí nebezpečí udušení. Další poplatky se platí za to, že cestující dostanou plovací vestu. V tomto případě tomu tak nebylo, místa na lodi běženci zaujali ve chvíli nalodění bez ohledu na to, kolik který z nich zaplatil, řekl policejní šéf.

U Libye zahynulo na 200 uprchlíků

Až 200 lidí mohlo zahynout při čtvrteční nehodě lodi s uprchlíky u libyjských břehů. Přetížené plavidlo se záhy po vyplutí z přístavu Zuára  převrátilo a potopilo. Na palubě byly podle bezpečnostního zdroje Reuters zhruba čtyři stovky lidí. Libyjcům se do pátečního poledne podařilo zachránit 198 lidí. Z moře vylovili 105 těl, asi stovka lidí se dál pohřešuje.

Agentura Reuters nicméně upozornila, že údaje není možné ověřit. Italské námořnictvo, které ve Středomoří koordinuje záchranné operace Evropské unie, uvedlo, že čtvrteční zkázu lodi zatím nemůže potvrdit. Z Libye prý nedostalo žádnou žádost o pomoc při záchranné operaci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám