Hlavní obsah

V islandských předčasných volbách vítězí levice

Reykjavík

Levice vede podle oficiálních odhadů v předčasných parlamentních volbách, které se v sobotu konaly na Islandu. Oznámila to agentura AFP krátce poté, co se o půlnoci SELČ uzavřely hlasovací místnosti. Podle projekcí místní televize získají levicové strany 35 až 36 křesel v třiašedesátičlenném parlamentu.

Článek

Šéf pravicové Strany nezávislosti už porážku ve volbách uznal a šéfka sociální demokracie naopak vyhlásila své vítězství.

Sigurdardóttirová vyhlásila své vítězství ve volbách poté, co se po sečtení 42 procent hlasů potvrzují předvolební odhady a projekce z hlasovacích místností. "Věřím, že to bude naše velké vítězství," řekla svým stoupencům.

Analytici předem odhadovali, že voliči rozhodující o složení nového parlamentu potrestají minulou středopravou vládní koalici za její odpovědnost za hlubokou krizi a odevzdají hlasy levici. V takovém případě bude mít Island poprvé v historii levicovou červenozelenou vládu Sociálnědemokratické aliance (SDA) a Levicově-zeleného hnutí.

Poválečné politice a vývoji po studené válce přitom zcela dominovala pravicová Strana nezávislosti, jejíž vůdce Geir Haarde byl s celou svou vládou letos v lednu donucen odstoupit. Haardeho vláda byla vůbec první vládou na světě, která padla v důsledku nynější hospodářské krize.

Haardeho nástupce v čele Strany nezávislosti Bjarni Benediktsson už dnes porážku ve volbách přiznal. "Tentokrát jsme prohráli, ale v budoucnu znovu zvítězíme," řekl ve svém volebním štábu. Podle dostupných informací získala Strana nezávislosti jen 22,4 procenta hlasů, což je hluboko pod dosud nejhorším volebním výsledkem z roku 1987, kdy pro ni hlasovalo 27 procent voličů. V roce 2007 získala 36,6 procent hlasů.

Naopak sociální demokracie podle průběžných výsledků získá 32,8 procenta hlasů a její spojenec Levicově-zelené hnutí 19,8 procenta, což v součtu představuje většinu 52,6 procenta.

Sociální demokraté chtějí jako součást ozdravného balíčku členství v Evropské unii a státní investice především do infrastruktury, o nichž se však ještě neví, jak budou financovány. Příští premiérkou Islandu se v případě předpokládaného vítězství červenozelených stane Jóhanna Sirgurdardóttirová, žena, která již před volbami vedla prozatímní krizový kabinet.

Reklama

Výběr článků

Načítám