Hlavní obsah

V Drážďanech vztyčili autobusy na památku obětí z Aleppa

Drážďany

U příležitosti výročí bombardování Drážďan během druhé světové války odhalili v úterý v saské metropoli umělecké dílo, které má připomínat útrapy civilistů v severosyrském Aleppu. Na prostranství před kostelem Panny Marie (Frauenkirche) ční kolmo do výše tři vyřazené linkové autobusy.

Foto: Kahnert Sebastian, ČTK

Instalace na památku obětí Aleppa

Článek

Slavnostního odhalení práce německo-syrského umělce Manafa Halbouniho se zúčastnil i drážďanský starosta Dirk Hilbert. Jeho proslov ale narušila zhruba stovka odpůrců dočasné umělecké instalace. Agentura DPA napsala, že to byli příznivci protiimigračního a protiislámského hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které má v Drážďanech svou baštu. Volali "Hanba!" a "Ten šrot musí zmizet!". Hilberta označili za "zrádce národa" a "pokrytce".

Kvůli kontroverznímu dílu si starosta v uplynulých dnech vysloužil na sociálních sítích řadu urážek i výhrůžky smrtí. Hněv některých lidí na sebe přivolal především tím, že vyzval ke skoncování s mýtem, že Drážďany byly za druhé světové války jen obětí. Saská metropole podle něj byla "vše, jen ne nevinné město". Hilbert je od počátku týdne pod policejní ochranou.

Umělecké dílo odhalené v centru Drážďan nese název Monument a má připomínat utrpení civilního obyvatelstva Aleppa. Na náměstí Neumarkt by mělo stát dva měsíce a podle německých médií bude pod důkladným dohledem policie. Inspirované bylo fotografií, která ukazuje barikádu z kolmo vztyčených autobusů v ulici severosyrského Aleppa, která chránila civilisty před odstřelovači syrské armády věrné prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám