Hlavní obsah

V Donbasu se střílí dál, povstalci ale hlásí stahování těžkých zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Klid zbraní na východě Ukrajiny neplatí docela. Armáda do čtvrtečního rána zaznamenala 22 ozbrojených incidentů za 24 hodin. Povstalci nicméně ohlásili, že z fronty v jižní části Doněcké oblasti začali stahovat těžké zbraně.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Povstalci z čečenského praporu v Doněcké oblasti

Článek

Povstalecký vůdce Denis Pušilin řekl agentuře Interfax, že začalo stahování dělostřelectva s děly a kanóny ráže nad 100 milimetrů. Více neupřesnil.

Hlavní postavení na jihu Doněcké oblasti udržují povstalci na pobřeží Azovského moře, kde se při srpnové ofenzivě zastavili na dostřel od přístavu Mariupol.

Také zde v uplynulých hodinách zaznamenala ukrajinská armáda střelbu. Nejvíce ale podle ní povstalci v noci na čtvrtek pálili u Luhansku a Debalceva. V Doněcku byl ovšem klid. Kyjev v poledne uvedl, že v uplynulých 24 hodinách byli zabiti tři jeho vojáci.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Oddělení vojsk a stažení těžkých zbraní předpokládal minský protokol, který v rámci dohody o příměří dojednali vzbouřenci a zástupci ukrajinské armády počátkem září. Klid zbraní ale žádná ze stran fakticky nedodržovala, na papíře zůstal také závazek oddělení vojsk a z velké části i výměny zajatců.
Novým pokusem oživit zářijové sliby byl úterní "den klidu", který na Donbasu vyhlásil prezident Petro Porošenko. Povstalci se k závazku zastavení palby přihlásili a začali údajně s Kyjevem znovu jednat rovněž o vytvoření nárazníkové zóny na linii fronty a o výměně zajatců a rukojmích.
Plánovaná páteční schůzka mezi představiteli Kyjeva a separatisty v Minsku, kde se má potvrdit dohoda o výměně zajatců a o klidu zbraní, je však ohrožena. Pokud Kyjev nesdělí termín, separatisté se tam nestihnou dostat.

Reklama

Související témata:

Související články

Klid zbraní se na Ukrajině ctil

V úterý na Ukrajině až na výjimky utichly boje. Obě strany zmiňují jen drobnější porušování příměří. Podle provládních zdrojů podnikli separatisté 17 útoků,...

Výběr článků

Načítám