Hlavní obsah

V Chorvatsku zemřel při potápění další Čech

– CAVTAT • Aktualizováno

Další český občan zahynul ve středu v Chorvatsku a je v letošní sezóně již dvacátým Čechem, který v této zemi přišel o život. Muž, který zemřel při potápění u města Cavtat, byl člen potápěčské expedice Garibaldi, podvodní kameraman Jan Otýs. K tragické události došlo při výstupu z hloubky 90 metrů, uvedla expedice v prohlášení na svých webových stránkách.

Článek

"S velkou pravděpodobností lze za příčinu považovat nenadálou zdravotní příhodu. Přesné příčiny nehody jsou v šetření chorvatských úřadů. Honza Otýs právě pracoval na lokalizaci italského křižníku Garibaldi potopeného v 1. světové válce," uvedla expedice.

Expedice dorazila do Chorvatska teprve v úterý a k tragické události došlo asi 12 kilometrů od Cavtatu. Ani členům týmu, kteří okamžitě na místě zahájili záchrannou akci, ani lékařům, kteří zraněného přijali, se však již nepodařilo potápěče zachránit.

Nic nenasvědčuje selhání techniky ani špatné kondici či nepřipravenosti potápěče. Přesné příčiny nehody vyšetřují chorvatské úřady.

Počet mrtvých Čechů stoupl

Počet českých turistů, kteří letos zemřeli v zahraničí, znovu stoupl. Jen v prázdninových měsících červenci a srpnu to bylo 125 osob. V červenci evidovalo české ministerstvo zahraničí 54 úmrtí, v srpnu pak 71 smrtelných případů.

Smutný primát drží již tradičně právě Chorvatsko, které je nejoblíbenější destinací Čechů. Naposledy v této zemi zahynuli dva čeští potápěči v srpnu. Následuje Slovensko, kde zahynulo 12 Čechů, v Německu zemřeli čtyři čeští občané a stejně tolik v Itálii.

Mezi časté příčiny úmrtí patří podle české diplomacie utonutí, infarkty, dopravní kolize, pády, nehody v horách a sebevraždy. Také v srpnu zemřeli v Chorvatsku tři čeští potápěči. Dva muže policie našla utopené v moři u letoviska Podgora, další zahynul u ostrova Pag.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám