Hlavní obsah

V čele britské vlády bude od září stát buď Rishi Sunak, nebo Liz Trussová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příštím lídrem Konzervativní strany a britským premiérem bude buď bývalý ministr financí Rishi Sunak, nebo současná ministryně zahraničí Liz Trussová. Po středečním hlasování konzervativních poslanců vypadla náměstkyně ministryně obchodu a někdejší ministryně obrany Penny Mordauntová.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Penny Mordauntová

Článek

Sunak stejně jako v předchozích kolech obdržel nejvíce hlasů (137). Trussovou podpořilo 113 konzervativců, Mordauntovou 105. Výsledky oznámil předseda parlamentního konzervativního Výboru 1922 Graham Brady.

Jméno nového britského premiéra se veřejnost dozví 5. září, do té doby zůstane ve funkci Boris Johnson. Dva zbylí kandidáti se nyní budou ucházet o přízeň členské základny Konzervativní strany napříč celou Británií. Asi 200 tisíc konzervativců rozhodne, koho z dvojice by raději viděli v čele vlády.

Johnson ve středu před Dolní sněmovnu předstoupil při svých posledních středečních interpelacích v pozici premiéra. Svého nástupce vyzval ke snížení daní a omezování regulací „kde to jen bude možné“.

Reklama

Výběr článků

Načítám