Hlavní obsah

V Bulharsku naměřili 25 stupňů Celsia

Sofia

Zatímco jiné části Evropy jako Rakousko sužuje sněhová kalamita, v Bulharsku si v pondělí užívali skoro letních teplot. Rekordy padly na 19 místech země. Podle Státního meteorologického a hydrologického ústavu (NIMCH) nejvíce naměřili v Loveči, kde rtuť teploměrů vystoupala na 25 stupňů Celsia.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Toto severobulharské město s přibližně 40 000 obyvatel tak překonalo svůj dosavadní nejvyšší záznam pro 17. leden o více než pět stupňů. V roce 1958 tam zaregistrovali do té doby největší teplo 19,6 stupně, napsala agentura Fokus s odvoláním na údaje NIMCH.

V příjemných rekordních teplotách nad 20 stupňů se v pondělí Bulhaři vyhřívali i na dalších 12 místech své země, včetně hlavního města Sofie, Varny, Ruse či Plevenu. V metropoli měli 20,5 stupně, tedy o 1,1 stupně více než v rekordním roce 1958.

Jarní počasí s teplotami kolem 20 stupňů podle agentury BTA zmátlo včelstva na severozápadě země kolem města Montana. Včely tam předčasně ukončily zimní spánek a vylétly z úlů. Pro únor v Bulharsku nezvykle teplé počasí by podle meteorologů mělo s menší přestávkou koncem měsíce trvat i nadále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám