Hlavní obsah

V Budapešti má vzniknout první čínská univerzita v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elitní čínská univerzita Fudan má od roku 2024 působit v hlavním městě Maďarska. Stala by se tak první čínskou univerzitou v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Čínská univerzita Fudan.

Článek

Na výstavbu univerzity má dostat vláda premiéra Viktora Orbána od Pekingu úvěr ve výši 1,3 miliardy eur (33,7 miliardy korun). Web direkt36.hu v této souvislosti upozornil, že areál univerzity má postavit čínská státní stavební inženýrská společnost (CSCEC), která je v řadě zemí podezřelá ze špionáže a korupce.

„Do zmíněného projektu půjde víc peněz než v roce 2019 do celého maďarského vysokoškolského systému,“ konstatoval web s tím, že areál univerzity mají postavit čínští dělníci z čínských stavebních materiálů.

Maďaři chtějí odvézt všechen Sputnik, Slováci jim ho nevydali

Evropa

Podobně je z čínského úvěru financovaná například také modernizace železniční trati Budapešť–Bělehrad za dvě miliardy eur (51,8 miliardy korun). Informace o tomto projektu Orbánova vláda utajila na deset let.

Svobodu myšlení nahradili vedoucí úlohou strany

Univerzita Fudan se sídlem v Šanghaji je pod přímým státním řízením a ze stanov před časem odstranila větu o svobodě myšlení a nahradila ji větou o vedoucím postavení komunistické strany. Podle webu direkt36.hu univerzita spolupracuje s čínskými tajnými službami, provozuje vlastní špionážní školu a až čtvrtina studentů a učitelů jsou členy komunistické strany.

Maďarští opoziční poslanci žádají v souvislosti s projektem svolání bezpečnostního výboru parlamentu a upozorňují, že univerzita Fudan může znamenat bezpečnostní riziko pro Maďarsko, Evropskou unii a NATO.

Rovněž opoziční primátor Budapešti Gergely Karácsony proti plánům na výstavbu čínské univerzity ve městě ostře protestuje. Upozornil, že na stejném místě měla podle původních plánů vyrůst nová čtvrť s byty pro mladé rodiny a studenty. Karácsony proto navrhuje, aby se v otázce čínské univerzity konalo místní referendum.

Reklama

Výběr článků

Načítám