Hlavní obsah

V Británii zveřejnili film z roku 1933, kde současná královna hajluje

– Londýn • Aktualizováno

Britský bulvární list The Sun na svém serveru zveřejnil krátký videozáznam z roku 1933, na němž nynější britská královna Alžběta II., tehdy sedmileté děvče, zdvihá ruku k nacistickému pozdravu. Děje se tak během pobytu na skotském hradě Balmoral. Mluvčí královny vyslovil nad zveřejněním videa zklamání, pravost snímku ale nepopřel.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Titulní fotografie deníku Sun na novinovém stánku v Londýně. Je na ní vidět pozdější britská královna Alžběta II. (uprostřed) jak předvádí nacistický pozdrav. Vlevo je její matka.

Článek

Na záběrech jsou Alžběta, její mladší sestra Margaret, jejich matka a strýc, který se posléze stal králem Eduardem VIII. Právě on měl být tím, kdo děti a švagrovou k hajlování vyprovokoval. Eduard se netajil sympatiemi k nacismu. Králem byl necelý rok, trůnu se vzdal poté, co odmítl ukončit vztah s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou.

Snímek je z roku 1933, tedy z doby, kdy Hitler nastoupil v Německu k moci. Do začátku války zbývalo šest let.

Po Edvardovi VIII na trůn nastoupil otec Alžběty a Margaret Jiří VI. Ten na záběrech není. Během války vystupoval proti nacismu a prokázal velkou oddanost zemi během letecké války o Británii. Odmítl s rodinou například opustit bombardovaný Londýn.

Foto: Profimedia.cz

Rodina pozdějšího krále Jiřího VI. Současná královna Alžběta II. je na snímku uprostřed.

„V době natáčení nikdo nevěděl, jak krutou cestou se dějiny vydají. Film ukazuje hrající si rodinu, která v jednu chvíli opakuje gesto, jež v té době často vídala ve zpravodajském filmu," uvedla agentura.

Svědectví životního postoje

Podle The Sun jsou záběry "fascinujícím svědectvím" o životních názorech Eduarda. Podle historiků měl pro nacistické myšlenky porozumění, s Hitlerem se setkal a názory nezměnil ani po vypuknutí války v roce 1939.

Buckinghamský palác vyjádřil nad zveřejněním videa zklamání. „Je politováníhodné, že film, který byl natočen před 80 lety a očividně patří do osobního archivu Jejího Veličenstva, byl tímto způsobem zneužit," uvedl mluvčí královského dvora.

The Sun na svých webových stránkách nevysvětlil, jak se k záznamu dostal. Předal mu ho prý zdroj, "který je přesvědčen, že (záběry) mají velký historický význam a vyvolají zájem veřejnosti".

List cituje mínění britského historika Jamese Hollanda, podle něhož "by se ve 30. a 40. letech v Británii sotva našlo dítě, které si žertem nezkusilo nacistický pozdrav".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám