Hlavní obsah

Johnson se stal britským premiérem

– Londýn • Aktualizováno

Ve Velké Británii se ve středu ujal funkce ministerského předsedy Boris Johnson. Odpoledne přijel do Buckinghamského paláce ke královně Alžbětě II. Ještě předtím podala do rukou královny oficiálně demisi Theresa Mayová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boris Johnson se stal britským premiéremVideo: Reuters

 
Článek

Johnson, který zvítězil v souboji o šéfa Konzervativní strany, je bývalým ministrem zahraničí a tvrdým zastáncem odchodu Velké Británie z EU.

Jeho cesta do Buckinghamského paláce nebyla bez problémů, v centru Londýna protestovali lidé, někteří se snažili bránit průjezdu kolony aut s budoucím premiérem.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Nový britský ministerský předseda Boris Johnson před sídlem premiérů Downing Street 10 v Londýně.

Nový premiér v projevu na Downing Street slíbil, že se jeho vláda zaměří na bezpečnost, zdraví a školství. Členy kabinetu ale bude teprve vybírat. Zopakoval také, že chce, aby do 31. října Británie opustila EU. Věří, že se do té doby podaří dojednat novou dohodu. Zda se mu to podaří, není jisté, EU se k novým jednáním stavěla skepticky, mezitím ale proběhly eurovolby.

Foto: Victoria Jones, ČTK/AP

Nový britský premiér Boris Johnson při audienci u královny Alžběty II.

Klíčovou otázkou je nyní podle médií ta, zda se podaří udržet disciplínu v řadách nejednotných konzervativních poslanců. Rozdělený parlament již třikrát odmítl brexitovou dohodu dojednanou Mayovou, tato dohoda je však podle Johnsona mrtvá. Parlament současně podniká kroky proti brexitu bez dohody.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Theresa Mayová opouštěla ve středu Downing Street 10 se svým manželem. Čekal ji poslední den ve funkci premiérky.

Varianta brexitu bez dohody je přitom možnost, kterou Johnson nevylučuje. Země podle něj opustí evropský blok 31. října „stůj co stůj“, tedy s dohodou, nebo bez ní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám