Hlavní obsah

V Británii před volbami rozpustili parlament

Londýn

Pět týdnů před plánovanými prosincovými volbami byl rozpuštěn britský parlament. Dolní sněmovna o tom po půlnoci informovala na svém twitterovém účtu.

Foto: Jessica Taylor, ČTK/AP

Nový předseda britského parlamentu Lindsay Hoyle.

Článek

Znovu se poslanci ve Westminsterském paláci v Londýně sejdou až 16. prosince. Volby, jejichž konání ve středu premiér Boris Johnson formálně oznámí, se uskuteční 12. prosince. Vyřešit mají především pat kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie.

Poslanci dolní komory britského parlamentu vypsání předčasných parlamentních voleb schválili na návrh vlády minulý týden. Podle zákona z roku 2011 musí být parlament rozpuštěn nejpozději 25 pracovních dní před volbami.

Zastánce brexitu Farage do voleb nepůjde, bude jen agitovat proti Johnsonovi

Evropa

Poslední sněmovní schůze trvala podle parlamentního webu tři týdny a dva dny a poslanci během ní stihli vyslechnout, projednat a schválit tradiční královninu řeč, která stanoví priority vlády, zvolit Lindsayho Hoylea novým předsedou Dolní sněmovny a také se poprvé od roku 1982 mimořádně sejít v sobotu.

Nezávislost je na dosah ruky, míní skotská premiérka

Zahraniční

Na říjnové sobotní schůzi hlasovali zákonodárci o nové brexitové smlouvě, kterou vyjednal premiér Johnson s Bruselem. Nakonec ale její schvalování odložili a následně odmítli schválit harmonogram projednání prováděcího zákona k brexitu. To vedlo vládu k rozhodnutí uspořádat předčasné volby.

Reklama

Související témata:

Související články

Slavný „spíkr“ řekl sbohem

Na čtvrtek byl dlouho plánován odchod Británie z EU, jediný, kdo ale ten den definitivně odešel, byl 55letý předseda dolní komory parlamentu John Bercow. Deset...

Výběr článků

Načítám