Hlavní obsah

V Británii odsoudili Čechy za fingované sňatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Soud v Manchesteru v úterý vynesl tresty na skupinou šesti Čechů za organizování fingovaných sňatků. Sedmatřicetiletý šéf skupiny Vladimír Murko byl odsouzen na pět let a dva měsíce, ostatní dostali tresty od 16 do 26 měsíců vězení.

Foto: Profimedia.cz

Manchesterský soud

Článek

Podle soudu zorganizovali od října 2006 patnáct fingovaných svateb pro ilegální přistěhovalce z Nigérie, Pákistánu a Sýrie. Za každou dostali přes 1500 liber (asi 43 000 korun).

Členové skupiny při fingovaných svatbách vystupovali jako ženichové, nevěsty nebo svědci. Svatby se za použití falešných dokumentů odehrávaly v kostelích v Manchesteru, Stockportu, Liverpoolu a Londýně a na radnici v Boltonu. V některých případech šlo o bigamii. Té se dopustila Murkova partnerka Aneta. Za bigamii byl odsouzen i Murkův bratr.

Všichni byli zatčeni letos v únoru a ke svým činům včetně organizování a napomáhání ilegální imigrace se přiznali. [celá zpráva]

Z jednání soudu vyplynulo, že šéf skupiny podvodníků žijící v Boltonu měl z hazardních her dluhy 60 000 liber (1,7 miliónu korun).

 Tresty mají odradit i další

"Doufáme, že tyto tresty poslouží jako dostatečné varování lidem, kteří jsou natolik bezohlední, že využívají zoufalé situace lidí, kteří si přejí zůstat v Británii," řekl Adrian Dugdale z manchesterské prokuratury.

Imigrace se po propuknutí ekonomické krize stala v Británii ožehavým politickým tématem.

"Pokud by to bylo na mně, nechal bych vás deportovat do vaší země a nikdy bych vám nepovolil návrat," řekl manchesterský soudce Martin Steiger, když vynášel verdikt. Současně odmítl Murkovu obhajobu, že on byl je vykonavatelem něčích příkazů. "Nemohu přijmout, že by byl jen bezduchou loutkou, kterou ovládá neviditelný loutkář."

Občané zemí Evropské unie, k nimž v roce 2004 přibylo osm středoevropských a východoevropských států, mohou v Británii žít a pracovat bez povolení. Tuto výhodu mají i partneři, pokud s nimi uzavřou sňatek.

Jejich trestnou činnost objevila britský pohraniční úřad  který spolupracoval s policií a speciálním severozápadním týmem bojujícím proti nelegální imigraci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám