Hlavní obsah

V bratislavské schránce záchrany leželo několik dní mrtvé dítě, nefungovala signalizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Tělo mrtvého novorozence nalezli ve schránce v nemocnici v bratislavských Kramároch, napsal server tvnovinky.sk. Dítě v zařízení zřejmě leželo několik dní. Případ vyšetřuje slovenská policie, na místě jsou vyšetřovatelé, koroner a kriminalističtí experti.

Foto: TASR, Profimedia.cz

Slovenská schránka pro odložení nechtěných novorozených dětí.

Článek

„Během dnešního dopoledne jsme v inkubátoru hniezda záchrany (tak se schránka na Slovensku nazývá, pozn. red.) našli dítě, bohužel bez známek života. Ihned jsme kontaktovali policii a případ řešíme v součinnosti s policií. Této tragédie je nám všem nesmírně líto a s policií na objasnění smrti dítěte plně spolupracujeme,“ uvedla Dana Kamenická, mluvčí nemocnice.

Server noviny.sk napsal, že mrtvým novorozencem je chlapec. Ten ve schránce ležel zřejmě několik dnů. Nemocnice si toho nevšimla, protože jim údajně nefungovala signalizace, která pracovníky upozorní, že někdo do schránky dítě odložil.

Přesný čas a příčinu smrti novorozence potvrdí až pitva.

Signál do pěti minut

Slovenské hniezdo záchrany slouží pro odložení nechtěných čerstvě narozených dětí. Zřizuje ho slovenské občanské sdružení Šance. Po vložení dítěte do vyhřívané schránky by měl být po pěti minutách spuštěn signál. Na Slovensku se nachází zhruba dvě desítky těchto schránek.

V České republice mohou ženy nechtěné novorozence odložit do babyboxů. Zakladatel projektu v ČR Ludvík Hess Novinkám sdělil, že slovenské schránky jsou technicky řešeny jinak než české.

Reklama

Výběr článků

Načítám