Hlavní obsah

V Bratislavě slavnostně odhalili Lavičku Václava Havla

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na bratislavském Vajanského nábřeží nedaleko sochy zakladatele Československa Tomáše Garrigue Masaryka byla v neděli odhalena Lavička Václava Havla. Je v pořadí druhá na Slovensku, když tu první odhalili v roce 2018 v Košicích.

Slavnostní přestřižení páskyVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Jsem moc rád, že konečně máme v hlavním městě důstojnou památku na Václava Havla. Je ostuda, že v Bratislavě stále nemáme ulici ani náměstí pojmenované po osobnosti listopadu 1989 a posledním československém prezidentovi,“ řekl Novinkám František Ondrejička z Bratislavy.

„Je dobré, že nedaleko sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka je nyní také Lavička Václava Havla. Procházka po dunajském nábřeží je tak mnohem příjemnější,“ pochvaluje si Renáta Jankovičová.

U Lavičky Václava Havla v Praze přerazil vandal strom, hledá ho policie

Krimi

Bratislavská lavička je v pořadí 36. na celém světě. Památník někdejšího československého a českého prezidenta má formu dvou křesel u kulatého stolku, jehož středem roste strom, jak ho svého času navrhl Bořek Šípek. Symbolický památník doslova vyzývá k posezení, k dialogu a navazování nových kontaktů. Autor nazval své dílo „Hovoří demokracie“, ale ujal se spíš pracovní název Lavička Václava Havla. „Je to místo ke svobodnému projevování názorů, kde se bude diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů prezidenta Havla,“ řekl svého času Šípek.

Tomáš Halík v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že právě ochota sednout si zajeden stůl a hovořit spolu, je důležitým odkazem Václava Havla. „I když jsme lidé různých názorů, různého politického a náboženského přesvědčení, přece jenom je strašně důležité, abychom si sedli za jeden stůl a hovořili spolu a společně hledali pravdu,“ řekl Halík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám