Hlavní obsah

V Bratislavě by mohla opět stát socha Marie Terezie

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Socha panovnice Marie Terezie rozdělila obyvatele Bratislavy. Někteří ji chtějí vrátit na původní místo na nábřeží Dunaje, jiní jsou ostře proti přestěhování sochy, která nyní stojí na bratislavském náměstí Ľudovíta Štúra. V sobotu odhalili na nábřeží Dunaje třetinový model původní sochy.

V Bratislavě by mohla opět stát socha Marie TerezieVideo: Novinky

 
Článek

Slavnostní akci provázely emoce. Při odhalení se ozval potlesk i pískot a výkřiky „Fuj“ a „Hanba“. „Bratislava byla korunovačním městem. Socha Marie Terezie by měla připomínat slavnou historii našeho města,“ řekla Právu rodilá Bratislavanka Katarína Hofrichterová.

„Jsem pobouřen nápadem přestěhovat Štúrovu sochu. Před časem se snažili odstranit sochu Svatopluka z Bratislavského hradu, teď chtějí nahradit Štúra sochou Marie Terezie,“ kroutí hlavou Karol Svrčko. „O případném umístění sochy by měli rozhodnout odborníci,“ uvedla Andrea Kozárová. Tuto myšlenku rozhodně odsuzuje. „Je to symbol monarchie. Do ulic současné Bratislavy něco takového určitě nepatří,“ podotkl Štefan Bukšár.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V Bratislavě odhalili třetinový model sochy Marie Terezie

Bratislavané se mohou přímo na místě zúčastnit ankety, zda chtějí Štúrovu sochu přemístit a nahradit ji sochou Marie Terezie, nebo jsou proti. O obnovení sochy musí v konečném důsledku rozhodnout městští poslanci.

Na obnovení sochy byla uspořádána veřejná sbírka. Socha má být obnovena do původní podoby, vyrobena tedy bude z mramoru z Carrary. Stát by měla několik stotisíc eur. „Bude to co nejpřesnější kopie původní sochy bratislavského rodáka Jána Fadrusze,“ řekl Právu jeden z iniciátorů obnovení sochy Maroš Mačuha z Bratislavského okrašlovacího spolku. „Tato socha byla kdysi symbolem Bratislavy. Chtěli bychom vrátit její zašlou slávu,“ dodal.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Socha Marie Terezie má nahradit tuto sochu Ľudovíta Štúra

Šest metrů vysoká socha Marie Terezie stála v Bratislavě až do roku 1921, kdy ji vyhodili do povětří českoslovenští legionáři. V roce 1937 na tomto místě vyrostla socha Milana Rastislava Štefánika, kterou po čase rovněž odstranili. Za socialismu zde odhalili sochu Štúra.

Původní socha Marie Terezie byla odhalena 16. května 1897 u příležitosti oslav tisíciletého výročí příchodu Maďarů do Karpatské kotliny. Měla symbolizovat vyrovnání Maďarů s habsburskou monarchií a připomínala korunovaci panovnice v Bratislavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám