Hlavní obsah

V Bělorusku zadrželi při protestech na padesát lidí

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Při demonstracích proti běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi bylo v úterý v Minsku a několika dalších běloruských městech zadrženo přes 50 lidí. Podle serveru Tut.by o tom ve středu informovala nevládní organizace na ochranu lidských práv Vjasna. Běloruské ministerstvo vnitra pak potvrdilo 51 zadržených. Jde o nejvyšší počet za uplynulé dny.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Příznivci běloruské opozice se demonstrace účastnili navzdory dešti

Článek

Dvacet osob bylo zadrženo v Minsku, část na náměstí Nezávislosti. Mezi zadrženými je i onkolog Dmitrij Aleksandrov, který šel podpořit před ministerstvo školství stávkující učitelky.

Nejvíce zadržených bylo v Grodnu, kde zadrželi 28 zaměstnanců chemického závodu Azot. Propustili je po několika hodinách po sepsání protokolů. Další lidé byli zadrženi v Gomelu, Bobrujsku a Mogilevu.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Demonstrace běloruské opozice na náměstí Nezávislosti

Protesty pokračují, v ulicích byli i zastánci prezidenta  

V neděli se v Bělorusku podruhé uskutečnila demonstrace, které se účastnilo přes sto tisíc lidí. V úterý se konaly protesty opozice na minském náměstí Nezávislosti a před ministerstvem školství i v několika dalších městech.

Proti Lukašenkovi protestovalo čtvrt milionu lidí, ten se producíroval s kalašnikovem

Zahraniční

V úterý se pak konal v Minsku mítink příznivců prezidenta Lukašenka pod názvem Za mír, stabilitu a bezpečnost. Na Komarovském náměstí se sešlo několik tisíc lidí. Nesli transparenty: „Lukašenko je náš prezident”, „Bělorusko jsme my” nebo „Fašismus neprojde” a „Ruce pryč od Běloruska”. Předseda veteránského spolku Čest Dmitrij Pavličeko opozici odsoudil jako „bandy (opoziční vůdkyně) Cichanouské, extremisty, žoldnéře a zločince“, k nimž se přidala část mládeže, ale zemi ochránily jednotky OMON a speciálních sil.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Zastánce běloruského prezidenta Lukašenka s jeho portrétem na tričku

Účastnice mítinku na reportéry serveru Tut.by křičely, že jsou satanisté a aby táhli, protože „my milujeme boha“.

Ministerstvo vnitra tvrdí, že úterních akcí na podporu Lukašenka se zúčastnilo „více než 16 750 lidí”, zatímco na protestech proti prezidentovi se jich nesešlo ani 4800. Záběry ale ukazují, že první číslo je nadhodnocené a druhé podhodnocené.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Demonstrace příznivců prezidenta Lukašenka

Po brutálních zásazích speciálních policejních sil OMON proti demonstrujícím v prvních dnech po zpochybňovaném vítězství Lukašenka v prezidentských volbách 9. srpna, kdy bylo zadrženo na 7000 osob, byla policie následně zdrženlivá. Důrazně však varovala před účastí na nepovolených demonstracích.

Protesty v Bělorusku pokračují, obětí může být pět

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám