Hlavní obsah

V Belgii ukončili život hluchým slepnoucím dvojčatům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Kladně vyřídili v Belgii žádost hluchých jednovaječných dvojčat o eutanazii. Pětačtyřicetiletí bratři z Antverp o ni požádali, když zjistili, že oslepnou a už se ani neuvidí. To byla pro ně tak strašná představa, že dali přednost odchodu ze světa. Zemřeli v bruselské nemocnici 14. prosince 2012, napsaly list Daily Telegraph a agentura AFP s odkazem na vlámská média.

Článek

Lékař David Dufour, který o případu informoval televizi RTL, uvedl, že oba bratři učinili rozhodnutí o dobrovolném odchodu ze života při plném vědomí: „Byli velmi šťastní. Byla vidět úleva, že končí jejich utrpení.“

Oba byli nevyléčitelně nemocní a měli velké bolesti. Před pár lety jim začal též slábnout zrak. Jakou trpěli chorobou, uvedeno nebylo. Zveřejněna nebyla ani jejich jména.

"Dali si kávu, zamávali a byli pryč"

„Dali si šálek kávy v hale a vedli bohatou konverzaci,“ řekl Dufour a dodal: „Jejich rozloučení s rodiči a bratrem bylo velmi poklidné a pěkné. Nakonec lehce zamávali rukama a byli pryč.“

Eutanazii v Belgii schválili v roce 2002, stala se tak druhou zemí po Nizozemsku, kde je tento způsob odchodu ze života legální. Uplatňuje se v případech, kdy je jasné, že přání zemřít je nezpochybnitelné a že pacient trpí nesnesitelnými bolestmi. Vždy ale závisí na úsudku lékaře.

Dva dny po smrti obou bratrů vládnoucí socialisté schválili dodatek k zákonu o eutanazii. Nyní se vychází vstříc i pacientům s Alzheimerovou nemocí a smí se uplatnit i u dětí.

Podle posledních údajů z roku 2011 byla v zemi uplatněna eutanasie u 1133 lidí. Většina z nich měla rakovinu.

Anketa

Jste pro legalizaci eutanazie v případě nezpochybnitelného přání pacienta zemřít?
Ano
91,6 %
Ne
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 46739 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám