Hlavní obsah

V Belgii pokračuje hon na desítky uprchlých vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Belgická policie pokračuje v rozsáhlém pátrání po 21 trestancích, kterým se podařilo v sobotu časně ráno uprchnout z věznice na severu země. Dosud se podařilo dopadnout pouze sedm uprchlíků.

Článek

Podle tisku většinu prchajících tvoří lidé z východní Evropy, především z nástupnických států bývalé Jugoslávie a také z Polska, Gruzie a Pobaltí. První výsledky vyšetřování nasvědčují, že hromadný útěk bezmála tří desítek osob se zdařil díky podpoře společníků, kteří na vězně čekali před věznicí.

Stovky vězňů odmítly utéct

Případ se odehrál v nápravném zařízení v západobelgickém Termonde (Dendermonde) asi 40 kilometrů severozápadně od Bruselu. Útěk zahájili dva vězni, kterým se podařilo opustit celu, zneškodnit ostrahu a zmocnit se klíčů od dalších cel. Celá skupina pak pronikla do vnitřního dvora věznice a odtud přes zeď na svobodu. Už v sobotu se podařilo zadržet sedm uprchlíků. Podle listu Le Soir další dvě stovky vězňů, kteří si rovněž odpykávají v Termonde trest, odmítlo cely opustit. Při útěku nikdo nebyl zraněn.

Případu se hned zmocnila politická opozice, která poukazuje na neschopnost vládních úřadů přistoupit ve vězeňství k radikálním krokům. Věznice v Termonde byla vybudována v polovině 19. století a je mimořádně zastaralá, připomíná opozice a kritizuje fakt, že s budováním nového zařízení se má začít až v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám