Hlavní obsah

V Ázerbajdžánu ubili novináře, kritizoval fotbalistu

Baku

Obhájci lidských práv v Ázerbájdžánu v úterý západní novináře upozornili na smrt 30letého kolegy Rasima Alijeva, který zemřel v neděli v Baku po útoku skupiny neznámých osob. Podle policie se Alijev stal obětí fanoušků fotbalisty, kterého zkritizoval.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Článek

Redaktor tiskové agentury ANN byl v sobotu brutálně napaden v centru hlavního města a den po útoku zraněním podlehl. Kritizoval 27letého internacionála Husejnova, který po vítězství týmu FK Qäbälä v Evropské lize nad Apollonem Limassol údajně běhal s tureckou vlajkou, což Kypřany urazilo, napsal nizozemský list Telegraaf.

Opoziční aktivisté policejnímu vysvětlení nevěří, protože novinář byl také členem Institutu svobody a bezpečnosti novinářů. Domnívají se, že za Alijevovou smrtí stojí série fotografií, které prezentoval na sociálních sítích. Jsou na nich vidět příklady policejní brutality a projevy nespokojenosti Ázerbájdžánců, kterou vyvolává represivní politika režimu prezidenta Ilhama Alijeva.

O vyšetření novinářovy smrti žádá jedenáct ázerbájdžánských a mezinárodních organizací včetně amerického PEN klubu, organizace Index on Censorship nebo Helsinské nadace pro lidská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám