Hlavní obsah

V Abcházii se manifestovalo za nezávislost Skotska

Daleko od britských ostrovů se ve středu manifestovalo za nezávislost Skotska, k níž se mají ve čtvrtek vyslovit skotští voliči v referendu. Podle ruské agentury ITAR-TASS svolaly ve středu mládežnické organizace manifestaci do centra abchazské metropole Suchumi. Vzpurná Abcházie vyhlásila nezávislost na Gruzii už před dvaadvaceti lety, ale výsledky jejího úsilí o mezinárodní diplomatické uznání jsou prakticky nulové.

Foto: Stringer, Reuters

Ve čtvrtek se bude rozhodovat o samostatnosti Skotska.

Článek

"Demonstraci solidarity se skotským lidem" navštívil podle ruské agentury i náměstek abchazského ministra zahraničí Iraklij Chintba. "Skotové chtějí samostatně disponovat svým rozpočtem a hodnotami, které vznikají na skotském území. Chtějí upevnit národní povědomí a potvrdit ho cestou vyhlášení nezávislého státu," prohlásil na manifestaci abchazský diplomat. Abcházie prý snahu Skotů o nezávislost chápe.

Separatistická provincie vypověděla poslušnost gruzínské vládě v roce 1992 a o šestnáct let později její samostatnost po gruzínsko-ruské válce uznala Moskva.

Naděje na širší světové uznání se ale nenaplnily, kromě Ruska Abcházii uznala jen Venezuela, Nikaragua a Nauru. Tichomořské ostrovy Vanuatu a Tuvalu uznání Abcházie střídavě ohlašují a odvolávají, údajně v závislosti na výši finančních darů z Ruska.

Reklama

Související témata:

Související články

Británii děsí skotské sbohem

Referendum o skotské nezávislosti se neodvratně blíží a Londýn se na poslední chvíli vrhl do ofenzívy, aby přesvědčil Skoty zůstat ve svazku s Británií.

Výběr článků

Načítám