Hlavní obsah

Uvězněnou členku Pussy Riot přesunuli na samotku

Moskva

Vězněnou členku Pussy Riot Naděždu Tolokonnikovovou přesunuli na samotku. V úterý to oznámila agentura Interfax s odvoláním na bojovníka za lidská práva Gennadije Morozova. Vězeňské úřady to potvrdily s tím, že se tak snaží zajistit bezpečnost vězeňkyně. Tolokonnikovová v pondělí vyhlásila hladovku na protest proti podmínkám ve věznici. Obává se také, že jí usilují o život.

Foto: ČTK/AP

Naděžda Tolokonnikovová na archivním snímku z července

Článek

Vězeňské úřady tuto informaci potvrdily s tím, že se nejedná o trest, ale pouze o reakci na pondělní dopis odsouzené.

„Tolokonnikovová byla dnes umístěna na takzvané bezpečné místo ve vězeňském komplexu. Nejde o disciplinární opatření,” řekl mluvčí vězeňské služby. „Nachází se v izolované cele o rozměrech sedm metrů čtverečních, kde jsou pohodlné podmínky: lůžko, lednička a toaleta.”

Třiadvacetiletá matka pětileté dcery napsala v dopise z vězení, že se stala terčem výhrůžek smrtí ze strany správy trestaneckého tábora a spoluvězeňkyň poté, co kritizovala podmínky v káznici. Podmínky v táboře ležícím 600 km východně od Moskvy přirovnala k situaci v sovětských gulazích. Tvrdí, že vězeňkyně jsou nuceny pracovat 16 hodin, jsou prý také vystavovány bití a jinak zastrašovány.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video Bohorodičko, vyžeň Putina! skupiny Pussy Riot označil soud za extremistickéVideo: Reuters

Odmítla otrocky pracovat

Hladovku vyhlásila, protože se podmínky, na které si už dříve stěžovala, nezlepšily. Odmítla také otrockou práci, dokud se nebude s vězenkyněmi jednat podle zákona, a ne jako se stádem dobytka.

Pět ruských performerek ze skupiny Pussy Riot loni v únoru na improvizovaném happeningu v moskevském chrámu Krista Spasitele žádali Bohorodičku, aby zemi ochránila před Putinem, a varovaly před propojením církve a vlády.

Tři z dívek policie dopadla. Zatímco Jekatěrina Samucevičová byla po odvolání na podmínku propuštěna, Tolokonnikovovou a Mariju Aljochinovou soudci poslali na dva roky za mříže. Trest jim skončí příští rok v březnu, žádosti o předčasné propuštění i o zmírnění trestu jim soudy zamítly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám