Hlavní obsah

Uvěznění Tymošenkové bylo politicky motivováno, prohlásil štrasburský soud

Štrasburk
Aktualizováno

Uvěznění bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové bylo politicky motivováno. V úterý se na tom jednomyslně shodla porota Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Článek

Ukrajinské soudy podle štrasburských soudců porušily čtyři paragrafy evropské úmluvy o lidských právech. Tymošenková byla nezákonně zadržena i vězněna, uvedli soudci.

Tymošenková byla v říjnu 2011 odsouzena k sedmi letům vězení za zneužití pravomocí při vyjednávání plynového kontraktu s Ruskem. Tymošenková měla podle ukrajinských úřadů zemi záměrně poškodit souhlasem s nevýhodnými cenami plynu.

Na štrasburský soud se expremiérka obrátila sama. Tvrdí, že je obětí zvůle svého soka, prezidenta Viktora Janukovyče. Tymošenková si také stěžuje na podmínky svého věznění a označuje je za nelidské. Ukrajinská vláda nařčení odmítá.

Podle agentury AP není jasné, zda je pro Ukrajinu verdikt evropského soudu právně závazný.

Stíhají ji dál

Tymošenkové hrozí další soudy. Obvinění se týkají údajného zneužití peněz z veřejných zdrojů, daňových úniků, expremiérka je ovšem také nařčena ze zapletení do vraždy.

Julia Tymošenková byla jednou z tváří oranžové revoluce, která dočasně vedla ke změně orientace země na Západ. Po sporech mezi prozápadním Viktorem Juščenkem se spojenectví rozpadlo a v současné době vládne Ukrajině promoskevský prezident Viktor Janukovyč, kterého od moci odstavila právě oranžová revoluce.

Reklama

Výběr článků

Načítám