Hlavní obsah

USA, EU a Británie odsoudily násilí na demonstrantech v Bělorusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci Evropské unie, Spojených států, Británie a Švýcarska působící v Bělorusku ve společném prohlášení odsoudili násilí na demonstrantech protestujících proti výsledkům nedávných prezidentských voleb. V sobotu o tom informovala agentura DPA, podle které přibývá případů, kdy běloruské úřady odebírají akreditace novinářům ze zahraničních médií, někteří z nich museli už zemi opustit.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Čtvrteční protest v Minsku

Článek

"Odsuzujeme nepřiměřené použití násilí a vyzýváme běloruské úřady, aby přestaly s násilnostmi a výhrůžkami, že použijí proti občanům vlastní země vojenskou sílu," uvádí se v prohlášení EU, USA, Británie a Švýcarska.

Bělorusko zažívá už téměř tři týdny protesty po prezidentských volbách, za jejichž jasného vítěze se prohlásil autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Mnoho lidí v Bělorusku i řada zemí ale výsledek voleb neuznává, označuje je za zfalšované.

Lukašenko vyhlásil bojovou pohotovost polovině armády

Evropa

EU a její partneři v prohlášení vyzývají, aby všichni protiprávně zadržení byli okamžitě a bezpodmínečně propuštěni a prohlašují, že podporují požadavky Bělorusů ohledně "základních svobod a lidských práv při konání svobodných a spravedlivých voleb".

Ministři zahraničí EU se dohodli na běloruských sankcích

Evropa

Agentura DPA uvádí, že běloruské úřady se snaží zabránit médiím o protestech informovat. Kromě zahraničních novinářů přišli o akreditaci také běloruští reportéři, kteří pracují pro západní média, uvedl běloruský novinářský svaz. Týká se to například spolupracovníků britské BBC. Podle moskevské zpravodajky britského webu The Telegraph jde také o spolupracovníky agentur Reuters, AP a AFP a německé rozhlasové a televizní stanice Deutsche Welle. Také některá ruská média informovala, že i jejich novináři museli Bělorusko opustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám