Hlavní obsah

Úřady na Slovensku odposlouchávaly novináře

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vojenské obranné zpravodajství odposlouchávalo novináře několika slovenských médií. Odposlouchávání se mělo týkat redaktorů deníku Pravda a šéfa zpravodajské televize TA3 Michala Gučíka. Informovaly o tom deníky Pravda a Nový čas.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odposlechy novinářů se měly uskutečňovat po dobu několika měsíců a byly ukončeny až po říjnovém pádu vlády premiérky Ivety Radičové. Deník Pravda uvedl, že poslední odposlouchávání bylo zaznamenáno krátce po vyslovení nedůvěry vládě.

Vojenské obranné zpravodajství spadá pod ministerstvo obrany, v jehož čele stojí Ľubomír Galko zastupující ve vládě liberální stranu Svoboda a Solidarita (SaS). Galko označil celou záležitost za „pěkně nechutnou hru“. „Někomu musím fakt pořádně ležet v žaludku. Pokud si myslí, že mě takovouto špinavou kampaní zlomí, jsou na velikém omylu. Vojenské obranné zpravodajství nemá vlastní odposlouchávací zařízení, všechny odposlechy dělají ve smyslu zákona a po souhlasu soudce přes policejní sbor,“ uvedl Galko.

Deník chystá trestní oznámení

Deník Pravda naznačil, že k odposlechům nemohlo docházet bez vědomí ministra Galka nebo se mohly provádět přímo na jeho pokyn. „Nese plnou odpovědnost za toto skandalosní konání,“ uvedla Pravda, která postup vojenského zpravodajství přirovnává k praktikám komunistické Státní bezpečnosti. „Pro nás je to právní, profesionální a lidsky šokující zneužití moci a pokus o zastrašování,“ konstatoval list.

Deník učinil kroky k ochraně svých redaktorů a vydavatelstva, připravuje trestní oznámení.

„Očekáváme, že kauza bude vyšetřená a vyvodí se odpovědnost vůči těm, kteří se na ní podíleli, především vůči ministrovi obrany a řediteli Vojenského obranného zpravodajství,“ napsal deník Pravda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám