Hlavní obsah

Uprchlý oligarcha zavětřil svou šanci

Právo, Alexandra Malachovská

Volby hlavy státu rozvířily debaty o roli oligarchů v ukrajinském politickém systému. Postaral se o to sám prezident Petro Porošenko, když Volodymyra Zelenského, svého soka, v předvolebním klání emotivně označil za „loutku Kolomojského“.

Foto: Profimedia.cz

Ihor Kolomojskyj na fotografii z roku 2014

Článek

„Osud tomu tak chtěl, že jsem se ve druhém kole ocitl – nestydím se to říct – s loutkou Kolomojského. Žádnou šanci mu však nedáme,“ prohlásil emotivně na adresu dávného rivala v reakci na výsledky prvního kola prezidentských voleb.

Podle Porošenka si Ihor Kolomojskyj, miliardář, který po skandálech kolem svého podnikání na Ukrajině uprchl před několika lety do ciziny, komika Zelenského najal, aby stávající hlavu státu před voliči zdiskreditoval. „Oligarcha-uprchlík nyní sedí v zahraničí a myslí si, že bude tahat za nitky a řídit ukrajinské loutky,“ prohlásil během kampaně.

Foto: Mikhail Palinchak, ČTK/AP

Ihor Kolomoyskyj (vpravo) a Petro Porošenko v Kyjevě v roce 2015

Spor o banku

Přesvědčivé vítězství baviče, který si v komerční televizi 1 1 ovládané Kolomojským roky utahuje z ukrajinské politické elity včetně prezidenta, v prvním kole voleb oživilo spor ­kolem budoucnosti banky Privatbak, kde byl Kolomojskyj většinovým akcionářem. Ukrajinské úřady miliardáře před několika lety obvinily, že finanční ústav využíval k vytunelování 5,5 miliardy dolarů, a banku znárodnily.

Kolomojskyj se nyní netají nadějí, že po volbách obdrží odškodnění. „Chtějí si nechat Privatbank? Ať si ji nechají. Nepotřebuji ji. Bylo tam ale dvě miliardy dolarů kapitálu. Ať mi je vrátí a nemám žádné otázky,“ řekl portálu Ukrajinska pravda.

Zelenskyj tvrdí, že jej osud Kolomojského nezajímá. „Je mi jedno, co s ním bude. Privatbak je státní instituce a nevidím důvod, proč by se mu měla vracet,“ nechal se slyšet.

Vyšetřování FBI?

V médiích se v minulých dnech objevily informace, že Kolomojského vyšetřuje americká FBI kvůli podezření z praní špinavých peněz. Deník Kyiv Post napsal, že jde o podnikatelovy investice ve státě Ohio. FBI to však na dotaz nepotvrdila, ale ani nevyvrátila.

S Ukrajinou se Kolomojskyj, který je předsedou Ukrajinské sjednocené židovské obce a střídavě žije v Ženevě a v Izraeli, soudí kvůli Privatbank v Londýně i v Kyjevě. Volby však prý nevnímá jako šanci pro pomstu. „Nejde o mstu, ale o spravedlnost,“ řekl BBC.

Podle miliardáře je Porošenko „zodpovědný za válku, rozvrat i masovou emigraci Ukrajinců do ciziny“. Dosluhujícího prezidenta dokonce obvinil z vyprovokování konfliktu s Ruskem v Kerčském průlivu loni v listopadu.

„Porošenko vytváří nové konfliktní situace, provokace jako v Kerčském průlivu. A pak vypráví, že to udělali Rusové… Nic tam Rusové ne­udělali. Sami jsme vytvořili provokativní situaci a poslali 23 nebo 24 lidí do zajetí,“ řekl.

V roce 2008 Forbes odhadoval majetek Kolomojského na 4,5 miliardy dolarů. Po protestech v roce 2014 se stal šéfem správy Dněpropetrovské oblasti, ze které pochází. Už po roce ho však Porošenko z funkce sesadil a tvrdil, že je to projev „deoligarchizace země“. Podnikatel pak přišel o valnou část kapitálu a podle médií nyní vlastní „pouhou“ miliardu dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám