Hlavní obsah

Uprchlická vlna má letos už přes 3600 mrtvých, většina se utopila ve Středozemí

Berlín

Za prvních šest měsíců letošního roku zemřelo na útěku z vlasti za lepším životem za hranicemi celkem 3694 uprchlíků. Valná většina z nich (2905) zahynula během pokusu přeplout Středozemní moře směrem do Evropy. Nejnovější čísla agentuře DPA sdělil ředitel Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) William Swing.

Foto: Reuters

Migranti zachránění Italy

Článek

Počet obětí mezi běženci se proti stejnému období loni zvýšil téměř o pětinu. Vůbec nejnebezpečnějším místem je pro uprchlíky Středozemní moře mezi severní Afrikou a Itálií, kde se od ledna do června utopilo více než 2500 lidí.

Podle Swinga navíc může počet mrtvých do konce roku ještě výrazně vzrůst, protože v letních měsících se kvůli lepším podmínkám vydává na cestu mnohem víc migrantů. Jen během prvních červencových dní zemřelo ve Středozemním moři 28 běženců.

„Velká většina uprchlíků zemřela na cestě do Evropy,“ uvedl šéf IOM. Zároveň varoval, že situace je dramatická i v jiných částech světa, ale nevěnuje se tomu tolik pozornosti kvůli pokračujícím konfliktům v Sýrii a Afghánistánu.

„Nemáme tu jedinou uprchlickou krizi. Po (celém) světě je řada takových krizí. Je jich devět nebo deset,“ dodal Swing. Zmínil při tom také konflikty v Iráku, Jemenu nebo Jižním Súdánu.

Podle údajů IOM dorazilo od začátku roku do Itálie, Řecka, na Kypr a do Španělska po moři přes 238 tisíc migrantů.

Loni za prvního půl roku proniklo na evropskou půdu touto cestou přes Středozemní moře přes 146 tisíc lidí, za celý rok to pak ale bylo přes milión migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám