Hlavní obsah

Uprchlíci na Lesbu drží hladovku, nechtějí do Turecka

Atény

Skupina 70 Pákistánců v uprchlickém zařízení na řeckém ostrově Lesbos zahájila ve čtvrtek protestní hladovku. Informovala o tom agentura AFP. Podle jejího zpravodaje tak protestují proti případnému návratu do Turecka, který by se mohl uskutečnit na základě dohody EU s Ankarou. Přesuny začaly v pondělí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti na Lesbu se bouří proti deportaci do TureckaVideo: Reuters

 
Článek

"Řekli nám, abychom podali žádost o azyl, a pokud nám ho neudělí, vrátí nás do Turecka. Ale my nechceme zůstat v Řecku, chceme jet do Německa," řekl jeden z protestujících Pákistánců AFP.

Právě Pákistánci tvořili spolu s Afghánci většinu z 202 běženců, které jako první v pondělí Řecko vrátilo do Turecka na základě dohody EU s Ankarou. Poté byly přesuny pozastaveny na dva týdny kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl.

Řecko do Turecka vrací ty migranty, kteří od 20. března připluli z Turecka a nepožádali v zemi o azyl, nebo ho nedostali. Od tohoto data dorazilo do Řecka přes 6000 běženců. Za vráceného Syřana má EU přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl.

V uprchlickém centru v Morie na ostrově Lesbos je nyní na 3000 běženců různých národností, přitom kapacita je asi 2000. Pákistánští uprchlíci protestují již tři dny i na řeckém ostrově Samos a požadují otevření cesty do Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám