Hlavní obsah

Uplynulo 25 let od únosu Michala Kováče mladšího

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Před 25 lety, 31. srpna 1995, slovenskou politikou otřásla kauza únosu Michala Kováče mladšího, syna slovenského prezidenta, do Rakouska. Podle pozdějšího rozhodnutí soudu byla za zavlečení Kováčova syna do Rakouska zodpovědná slovenská tajná služba SIS. Ta chtěla podle některých informací zdiskreditovat tehdejšího prezidenta Kováče, který kritizoval vládu Vladimíra Mečiara. V případu nebyl stále nikdo odsouzen.

Foto: Profimedia.cz

Michal Kováč mladší (druhý zleva) během pohřbu svého otce v roce 2016

Článek

Na Kováče mladšího byl v době únosu v Německu vydán zatykač kvůli údajné zpronevěře v bratislavské firmě Technopol. Rakouský soud ho ale německé prokuratuře nevydal a vrátil ho na Slovensko. Německá justice pak stíhání Kováče mladšího zastavila.

Slovenský expremiér Mečiar za své amnestie stíhán nebude

Evropa

Z únosu byla podezřelá Slovenská informační služba (SIS) vedená Mečiarovým oblíbencem Ivanem Lexou. Slovenská prokuratura v roce 2000 podala v případu s únosem obžalobu na 13 osob včetně Ivana Lexy. Soud ale trestní stíhání zastavil kvůli Mečiarovým amnestiím. Po odchodu Michala Kováče z Prezidentského paláce totiž nebyl zvolen jeho nástupce a prezidentské pravomoci převzala tehdejší Mečiarova vláda. Slovenský parlament před třemi lety amnestie zrušil a případ se opět otevřel. Zatím ale nebyl nikdo pravomocně odsouzen.

Bývalý agent slovenské rozvědky promluvil: Únos Kováče ml. byl akcí SIS

Zahraniční

Korunním svědkem v případu byl příslušník SIS Oskar Fegyveres, který se pak musel ukrývat v zahraničí. Jeho spojkou byl Róbert Remiáš, který zemřel po výbuchu bomby nastražené v jeho automobilu v roce 1996. Při likvidaci Remiáše měla tajná služba spolupracovat s podsvětím.

Exprezidentův syn se loni stal velvyslancem země ve Spojených arabských emirátech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám