Hlavní obsah

Ukrajinský prezident chce zákaz komunistické strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v úterý řekl na zasedání parlamentu, že předloží ke zvážení návrh na zákaz Komunistické strany Ukrajiny kvůli tomu, jak přistupuje k separatistům. Uvedla to Ukrajinska pravda.

Foto: Mykhailo Markiv, Reuters

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov

Článek

„Požádal jsem ministerstvo spravedlnosti, aby prošetřilo tuto otázku. Pokud by se našly důkazy, předložilo by soudu materiály podporující zákaz Komunistické strany Ukrajiny,“ řekl Turčynov. Zdůvodnil to podporou, kterou komunisté vyjadřují separatistům na východě země.

„Předseda Petr Symonenko opakuje lži a propagandu, kterou šíří ruské hromadné sdělovací prostředky i na západ,“ řekl Turčynov. Podle něj je to cynické. Ještě dodal, že je „mnoho materiálů ukazujících na zapojení komunistické strany do teroristických a separatistických činů“.

Symonenko obvinil režim, že při incidentu 9. května v jihoukrajinském Mariupolu "nechal pozabíjet městské policisty, kteří odmítli splnit zločinný rozkaz k palbě do mírumilovných občanů". Při nepokojích, během nichž za nevyjasněných okolností zahynulo údajně až dvacet lidí, podle Symonenka "hrdlořezové pálili do policistů z granátometů". [celá zpráva]

Snahy o zákaz ukrajinské komunistické strany se objevovaly od počátku proevropských demonstrací a objevovaly se i snahy zavést lustrační zákon podle českého mustru.

Komunistická strana Ukrajiny má svoji základu na proruském východě země, zatímco západ je protikomunistický a vyhraněně nacionalistický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám