Hlavní obsah

Ukrajinský policejní generál dostal za vraždu novináře doživotí

– Kyjev

Soud v Kyjevě v úterý odsoudil na doživotí bývalého policejního generála Oleksije Pukače za vraždu opozičního novináře Heorhije Gongadzeho z roku 2000. Tato vražda otřásla zemí a představovala patrně největší kriminální aféru na Ukrajině od pádu komunismu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukrajinský policejní generál dostal za vraždu novináře doživotíVideo: Reuters

 
Článek

Gongadze, ukrajinský novinář s gruzínskými kořeny, proslul kritickými články proti tehdejšímu ukrajinskému vedení, zejména proti druhému prezidentovi nezávislé Ukrajiny Leonidu Kučmovi. Novinářovo bezhlavé tělo bylo nalezeno na podzim roku 2000 v lese nedaleko Kyjeva. Hlavu našli policisté zakopanou v zemi až o devět let později.

Gongadzeho zavraždění pobouřilo celou zemi a bylo jedním z faktorů, které vedly k takzvané oranžové revoluci a změně režimu v roce 2004.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalý policejní generál Oleksij Pukač

"Pukačova vina při překročení pravomocí a vraždě Gongadzeho byla prokázána shromážděnými důkazy," praví se v rozsudku. "Soud dospěl k závěru, že je nutné odsoudit Pukače k doživotnímu trestu odnětí svobody."

Nic jiného mi nezbývalo, hájil se

Generál se k vině částečně doznal, když tvrdil, že rozkaz sledovat a zabít nepohodlného novináře dostal osobně od tehdejšího ministra vnitra Jurije Kravčenka. Ten ale trestu unikl tím, že v roce 2005 spáchal sebevraždu. Pukač také tvrdil, že žurnalistu zabít nechtěl, jen prý "prostě sklouzl" opasek, kterým novináře zrovna škrtil. Pak mu nezbylo, než hlavu odříznout a tělo skrýt.

Generál také dříve uvedl mezi objednavateli vraždy i Kučmovo jméno. Exprezident nicméně nebyl obviněn z podílu na vraždě, ale z překročení pravomoci, jehož se dopustil vydáním příkazů vedoucích ke Gongadzeho smrti. Ukrajinské soudy však bývalého šéfa státu v této kauze nakonec očistily. Gongadzeho vdova se tehdy nechala slyšet, že ukrajinskou justici zažaluje u Evropského soudu pro lidská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám