Hlavní obsah

Ukrajinské státní instituce napadli hackeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Řadu ukrajinských úřadů postihl rozsáhlý kybernetický útok. Nefungují internetové stránky ministerstev zahraničí, školství, sportu, energetiky, zemědělství, financí, ministerstva pro rozvoj, úřadu vlády a záchranné služby.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na stránkách některých postižených úřadů se objevil nápis v ruštině, polštině a ukrajinštině, který oznamuje, že „všechna data v počítači jsou zničená, není možné je obnovit.“

Útočníci také napsali, že všechny informace o obyvatelích Ukrajiny byly zveřejněny, píše agentura TASS.

V textu se podle agentury TASS dále píše, že útok na osobní data Ukrajinců je pomsta za Volyň, činnost Organizace ukrajinských nacionalistů a Ukrajinské povstalecké armády (obě organizace jsou v Rusku zakázané).

Ruskem podporovaní hackeři pokračují v útocích na USA, tvrdí experti

Bezpečnost

Útok už začala vyšetřovat zvláštní policejní jednotka. Podle expertů je příliš brzy na vyvozování nějakých závěrů, ale připomněli, že v minulosti mnoho takových útoků podnikli ruští hackeři.

Incident přišel v době sílícího napětí v regionu, kdy Rusko u hranice s Ukrajinou shromáždilo desetitisíce vojáků. Moskva, která v roce 2014 obsadila a poté anektovala ukrajinský Krym, ale popírá, že by chystala útok proti svému sousedovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám