Hlavní obsah

Ukrajině se ztratili zajatci, výměna se komplikuje

Kyjev
Aktualizováno

Výměna zajatců na Ukrajině se komplikuje. Podle ruské agentury ITAR-TASS nemůžou ukrajinské úřady najít některé zajatce, které požadují separatisté. Ukrajinský prezident mezitím oznámil propuštění 26 bojovníků.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci v Donbasu

Článek

Obě strany si měly už ve středu vyměnit 36 separatistů a 36 vojáků. "Včera večer se měla konat videokonference o zajatcích, ale Ukrajinci navázali spojení o několik hodin později, než bylo domluveno. Vysvětlovali to tím, že nenašli šest zajatců z požadovaných 36, a požádali o pauzu," řekl ruské agentuře zástupce vzbouřenců.

Komplikace prý způsobuje i to, že Kyjev při výměně trvá na vyřízení všech právních formalit, což ale "potrvá nejméně dva týdny", protože kyjevské úřady prý "nejprve hledají zajatce po celé Ukrajině a pak každého předvedou před soud".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko mezitím ve čtvrtek oznámil propuštění 26 rebelů - 20 z Doněcku a šest z Horlivky. Ukrajinská média ale zatím informovala jen o 20 vydaných bojovnících.

Chtějí si vyměnit tisíc vězňů

Od vyhlášení příměří bylo ze zajetí propuštěno asi 700 příslušníků vládních sil. Rebelové dříve slibovali, že do konce týdne propustí 863 zajatých ukrajinských vojáků, a na oplátku očekávali, že jim Kyjev předá 311 zajatců z řad ozbrojených separatistů.

V médiích se ale objevují i jiná čísla. Agentura Interfax-Ukrajina ve čtvrtek citovala generála Volodymyra Rubana, podle kterého rebelové drží v zajetí stále více než tisícovku ukrajinských vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Mariupolu dostali humanitární pomocVideo: Reuters

S výměnou zajatců počítá dohoda o příměří, kterou minulý pátek zástupci Ukrajiny a separatistů uzavřeli v Minsku. Kyjev se snaží, aby se tato úmluva vztahovala i na ukrajinské důstojníky, obviněné u ruských soudů.

Příměří stále platí, ačkoliv je porušováno. Střelba byla ráno hlášena i z Doněcku.

Donbas má mít zvláštní status

Očekávají se další rozhovory o statusu Donbasu. Porošenko oznámil, že návrh zákona o zvláštním postavení částí Doněcké a Luhanské oblasti bude poslán do parlamentu příští týden. V oblastech by se měly konat volby. „Zřejmě nebudeme z nových zvolených zástupců nadšeni, ale volby jsou lepší než střelba z automatických pušek,“ uvedl prezident.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Porošenko však odmítá osamostatnění regionů či federalizaci, kterou požaduje Rusko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám