Hlavní obsah

Ukrajinci pochodněmi oslavovali Banderu

Právo, ama
Kyjev
Aktualizováno

S hořícími pochodněmi, národními vlajkami i nacionalistickými červeno-černými prapory pochodovali ve středu večer ukrajinští obdivovatelé Stepana Bandery, nacionalistického vůdce z minulého století, který organizoval teror a spolupracoval s nacisty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nacionalisté v Kyjevě pochodovali s hořícími pochodněmi a oslavovali BanderuVideo: AP

 
Článek

U příležitosti 111. narozenin prošly tradičně první den roku centrem Kyjeva, Lvova, Dnipra (dříve Dněprodzeržynsk) i dalších měst tisíce lidí s jeho portréty a v doprovodu orchestru provolávali hesla jako „Sláva, sláva, sláva“ či „Naše země – naši hrdinové“.

„Uctíváme ukrajinského hrdinu a vůdce, který svým životem dokázal, že je třeba za Ukrajinu neustále bojovat,“ citoval Svjatoslava Šeremetu, účastníka pochodu, rozhlas Radio Svoboda.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinci každoročním pochodem uctívají Stepana Banderu.

Ve Lvově se dav shromáždil u pomníku Banderovi a politici i aktivisté z nacionalistických struktur jako Svoboda, Pravý sektor či Kongres ukrajinských nacionalistů pokládali věnce a květiny.

Dostane zpět titul hrdiny?

V Dnipru účastníci akce pochodovali s plakáty „Požadavek národa – ne kapitulaci“ v narážce na mírová jednání o Donbasu či „Jsme dědici našich hrdinů“. Policie oznámila, že žádné porušení pořádku neregistrovala.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Pochod připomínající Stepana Banderu.

Portál zn.ua upozornil, že ukrajinští poslanci opět navrhují vrátit Banderovi titul Hrdina Ukrajiny, který mu byl již udělen v roce 2010 a týž rok odebrán. Počátkem prosince parlament zaregistroval příslušný návrh zákona podepsaný 21 zákonodárci.

Jsem banderovec, uvedl ukrajinský policejní šéf po akci proti radikálům

Zahraniční

Bandera stál u zrodu nacionalistických organizací, jejichž příslušníci označovaní za banderovce vyvraždili ve 40. letech desítky tisíc civilistů včetně etnických Poláků, Čechů i Židů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám