Hlavní obsah

Ukrajina vydala utajované dokumenty o okupaci ČSSR v roce 1968

Novinky, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky stran donedávna utajovaných dokumentů předal Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) archiv ukrajinské tajné služby SBU, jejíž tiskový odbor na to upozornil. Materiály, jejichž obsah ještě ÚSTR nezná, se mají týkat Pražského jara 1968 a následné okupace ČSSR vojsky Varšavské smlouvy.

Foto: ČTK

Tank na Václavském náměstí v srpnu 1968.

Článek

Právu informace potvrdil mluvčí ÚSTR Jiří Reichl s tím, že obsah dokumentů bude znám nejdříve po Vánocích.

Šéf Ústavu Pavel Žáček a ředitel Archivu bezpečnostních složek Ladislav Bukovszky obdrželi DVD obsahující 311 dokumentů o 895 stranách poté, co v Kyjevě podepsali rámcovou dohodu o vzájemné spolupráci v oblasti vědecké, vzdělávací a dokumentační činnosti s ředitelem SBU Valentynem Nalyvajčenkem.

Tisková služba SBU upřesnila, že materiály obsahují reakce ukrajinského i českého obyvatelstva na události roku 1968 tak, jak je zachytila tehdejší ukrajinská KGB. Kromě zpravodajských sdělení se má jednat i o zápisy Komise státní bezpečnosti USSR a Ústředního výboru Komunistické strany Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám