Hlavní obsah

Ukrajina se ohradila proti setkání Zemana s představiteli Rusínů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí si předvolalo českého velvyslance Radka Matulu kvůli nedávnému setkání prezidenta Miloše Zemana s rusínskými aktivisty ze Zakarpatské Ukrajiny. Podle agentury Unian šlo o Rusíny, kteří podporují autonomii.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Miloš Zeman přijal na Pražském hradě předsedu Světové rady Podkarpatských Rusínů Vasyla Dzhuhana.

Článek

„Český diplomat popřel jakékoli výzvy z České republiky požadující autonomii v Zakarpatské oblasti a zopakoval podporu územní celistvosti Ukrajiny v jejích mezinárodně uznávaných hranicích,“ uvedlo ve čtvrtek ukrajinské ministerstvo zahraničí s tím, že česká strana připravuje vyjádření.

Dodalo, že „ukrajinské ministerstvo bude dál tvrdě reagovat na jakékoli pokusy podkopat suverenitu a teritoriální integritu Ukrajiny“.

Podle vyjádření mluvčího české ambasády Tomáše Pavlíčka pro ČTK byl Matulův rozhovor na ministerstvu zahraničí krátký.

Zeman: Jsou součástí naší historie

Zeman přijal 3. září na Hradě předsedu Světové rady Podkarpatských Rusínů Vasyla Dzhuhana. Rada sídlí v ČR.

Podle rusínského webu Lem.fm byl mezi přítomnými i pop Dmytro Sydor, který byl na Ukrajině vyšetřován kvůli separatismu. O setkání informoval i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman ve čtvrtek v Bělehradě prohlásil, že s Rusíny se setkává "dosti pravidelně, protože jsou součástí naší historie". Za "naprostou lež" označil tvrzení některých rusínských aktivistů, že se vyslovil pro úplnou nezávislosti zakarpatské Ukrajiny. "Nic takového jsem neřekl, naopak jsem zdůraznil územní integritu Ukrajiny.

Český prezident zdůraznil, že případná decentralizace je výlučně vnitřní otázkou Ukrajiny, uvedl pro server mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle mluvčího Pavlíčka velvyslanec zopakoval Ovčáčkovo tvrzení o podpoře teritoriální integrity Ukrajiny. Zdůraznil, že ambasáda v Kyjevě neudržuje se Světovou radou podkarpatských Rusínů žádné kontakty.

Rusíni nejsou na Ukrajině uznávanou menšinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám