Hlavní obsah

Ukrajina mobilizuje další brance

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský parlament v úterý schválil dekret prezidenta Petra Porošenka o částečné mobilizaci, od něhož si armáda slibuje přísun nových bojovníků do jednotek operujících proti povstalcům na východě země. Povolání branců, už třetí od zahájení bojových operací, proběhne podle schváleného dekretu během příštích 45 dnů.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Vojáci v Doněcku na východě Ukrajiny.

Článek

Podle šéfa ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrije Parubije budou doplněny jak jednotky ukrajinské armády, tak i útvary Národní gardy a operační složky kontrarozvědky SBU. Celkem bude z branců vytvořeno 15 bojových a 44 podpůrných armádních jednotek.

Nezbytnost další branné akce vyvolaly „rostoucí projevy terorismu, které vedou ke ztrátám mezi civilním obyvatelstvem ve východních oblastech", uvádí se v Porošenkově dekretu.

Dřívější dvě částečné mobilizace vyhlásil ještě na jaře Porošenkův dočasný předchůdce v nejvyšším úřadu Oleksandr Turčynov.

Potyčky mezi poslanci

Debatu v parlamentu v úterý doprovázela nervózní atmosféra, nechyběly ani strkanice a potyčky, napsala agentura Unian.

Pobouření národně orientovaných členů parlamentu vyvolal zejména projev poslance bývalé vládní Strany regionů Mykoly Levčenka, který obvinil ukrajinskou armádu, že na východě země „střílí do Ukrajinců". Předsedající schůze vypnul Levčenkovi mikrofon a poslanci pak odhlasovali usnesení, jímž mu zakázali přístup do sněmovny na dobu tří schůzí.

Rusové na hranici

Ukrajinská bezpečnostní rada v úterý oznámila, že na ruské straně hranic s Ukrajinou je soustředěno na 40 000 ruských vojáků. Odhady západních expertů publikované v minulých dnech hovořily zhruba o čtvrtině. Podle ukrajinských zdrojů ruské velení zvyšovalo stavy vojsk zejména v minulých dnech a přesunulo k hranicím nové jednotky.

Podle šéfa rady Parubije „Rusko pokračuje v eskalaci ozbrojené konfrontace na východě Ukrajiny a všemožně se snaží připravit vojáky na zformování takzvaných mírových sil pro vojenské operace na ukrajinském území".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám