Hlavní obsah

Údaje o vojenských ztrátách Moskvy na Ukrajině jsou vymyšlené, tvrdí ruský aktivista

Právo, alm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Údaje o více než 2000 zabitých a 3200 raněných ruských vojácích na Ukrajině, které v minulých dnech zveřejnila mnohá média, jsou vymyšlené majiteli serveru bs-life.ru kvůli zvýšení návštěvnosti. Tvrdí to ruský občanský aktivista Ruslan Levijev, který se dlouhodobě zabývá činností ruské armády v souvislosti s ukrajinskou válkou.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněcký separatista u zamaskovaného tanku u Zajceva na Donbasu

Článek

Levijev, který je zakladatelem investigativní skupiny WarInUkraine, podpořil své tvrzení podrobným rozborem, kdy mj. uvádí korespondenci se serverem, dokládá jeho ryze komerční účely a přichází se zjištěním, že osoba, která měla psát sdělení za tento server, využila jméno člověka známého v internetové komunitě. Ten však podle svých slov s věcí nemá nic společného (http://ruslanleviev.livejournal.com/37565.html).

Informace o údajných ztrátách ruské armády na Ukrajině zveřejnila na internetu se podávala jako nedopatření serveru bs-life.ru. Odstavec s počty obětí totiž byly záhy odstraněné. Než se tak stalo, informaci stačila převzít mnohá světobvá média, mezi nimi i americký Forbes. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám