Hlavní obsah

Učebnice pro muslimy v Británii ukazují, jak useknout zloději ruku

Novinky, rei
Londýn

Muslimské děti ve Velké Británii se učí, jak useknout zlodějům ruce, a že Židé plánují ovládnout svět a někteří z nich se proměnili ve vepře a opice. V pondělí to uvedla stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Školy jsou podle BBC napojené na ambasádu Saúdské Arábie. Ilustrační foto

Článek

Reportéři pořadu Panorama, které BBC odvysílá v pondělí večer, zjistili, že ve čtyřech desítkách víkendových muslimských škol, které v Británii navštěvuje až 5000 dětí, se učí podle národních osnov Saúdské Arábie.

Zatímco učebnice pro šestileté varují, že kdo nevěří v islám, stráví ho pekelný oheň, patnáctileté kniha poučuje, že by zlodějům poprvé měly být useknuty ruce a kradou-li znovu, nohy. Obrázky teenagerům ukazují, kde by se mělo sekat.

Texty odsuzují také sodomii a dodávají, že za ni je trest smrti. Učebnice říká, že existují rozdílné pohledy na to, zda by měl být trest vykonán ukamenováním, upálením anebo shozením z útesu. Kniha pro patnáctileté žáky rovněž zmiňuje Protokoly sionských mudrců s tím, že Židé chtějí ovládnout svět. Někteří z nich se však prý proměnili v prasata a opice.

Ve školství neexistují pojistky

BBC tvrdí, že má důkazy o napojení škol na velvyslanectví Saúdské Arábie v Londýně. Ambasáda to popřela. Reportéři Panoramy zároveň navíc odhalili, že školy na svých internetových stránkách šíří extremistické nálady.

Britský ministr školství Michael Gove v reakci na reportáž uvedl, že extremismus, homofobie a antisemitismus nebudou ve školách tolerovány. Podle odborníků ve školském systému proti tomu neexistují dostatečné pojistky. Nová britská vláda představila koncept nových škol zdarma, které by společně provozovali rodiče, učitelé a charity. Experti varují, že právě těchto škol by mohly využít radikální organizace k indoktrinaci mladých lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám