Hlavní obsah

U ústí Labe se protestovalo proti plynovému terminálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přístavním městě Brunsbüttel, na ústí řeky Labe do Severního moře, v sobotu demonstrovalo až 2000 lidí proti projektu výstavby terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG). Protesty zablokovaly také kanál do Kielu, který je významnou lodní tepnou spojující Severní a Baltské moře, uvedla agentura DPA. Na protesty dohlížely stovky policistů.

Foto: Stringer, Reuters

Aktivisté zablokovali i kanál do Kielu.

Článek

Jedním ze svolavatelů protestů byl spolek Ende Gelände, který bojuje proti využívání fosilních zdrojů, například uhlí, v energetice. Demonstrantů se podařilo také zablokovat železniční spojení do průmyslové zóny, kde působí mnoho chemických podniků.

Podle svolavatelů se protestů účastnilo 2000 lidí, podle policie jich bylo o polovinu méně. Protesty proběhly poklidně, hlásí místní média.

Aktivista se v Brně přilepil vteřinovým lepidlem k silnici

Krimi

Demonstrantů se nelíbí plán na vybudování terminálu na dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG). Podle nich tento zdroj energie velice škodí životnímu prostředí.

Foto: Jonas Walzberg, ČTK/AP

Aktivisté okupovali i trať do průmyslové zóny.

Nový terminál na dovoz v LNG má vzniknout v Brunsbüttelu. Investor uvedl, že je ochotný dialogu i s odpůrci projektu. O umístění zařízení se ucházela i další přístavní města, například Wilhelmshaven a Stade. Projekt by měla podpořit vláda dotacemi. Dovoz plynu nákladními loďmi Německu umožní se zásobovat touto surovinou z řady nových států, například z USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám