Hlavní obsah

U Moskvy explodoval vůz s dcerou Putinovy šedé eminence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při explozi auta na dálnici nedaleko Moskvy v sobotu zemřela dcera ruského prokremelského ideologa Alexandra Dugina. Informoval o tom v neděli server BBC News. Ten s odkazem na ruská média uvedl, že nejspíš šlo o cílený útok a že v témže autě měl sedět i sám Dugin.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Dugin na archivním snímku z roku 2014

Článek

Land Rover, ve kterém Darja Duginová v sobotu večer jela domů, explodoval a začal hořet. Řidička byla na místě mrtvá. Média spekulují, že cílem útoku mohl být i sám Dugin, který měl s dcerou společný program. Na poslední chvíli ale změnil plány a nasedl do jiného vozu.

Ultrakonzervativní filozof, politolog a zastánce ideologie velkého Ruska je považován za mentora prezidenta Vladimira Putina a jeho blízkého spolupracovníka. Právě on pomáhá formulovat teze, kterými Putin odůvodňuje agresivní válku, již Rusko od února vede na Ukrajině.

V knize Základy geopolitiky dokonce psal o tom, že by mělo Rusko vládnout v pásu od Dublinu po Vladivostok, připomněl britský deník The Daily Mail.

Dugin nemá žádnou oficiální vládní funkci, působí spíše jako šedá eminence a přezdívá se mu Putinův Rasputin. Duginovy ultranacionalistické teze podle BBC Putin využívá v souvislosti s invazí na Ukrajinu.

Třicetiletá Duginová byla prominentní novinářkou a podporovala ruskou válku vůči Ukrajině. Ona i její otec patří na sankční seznamy západních zemí. Duginová působila mimo jiné jako šéfredaktorka zpravodajského webu United World International, který šíří ruské světonázory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám