Hlavní obsah

U Maastrichtu se protrhla hráz, tisíce lidí musely opustit své domovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maastricht

Přes 10 tisíc lidí muselo být evakuováno kvůli tomu, že se podél řeky Mázy v Nizozemsku protrhla jedna z hrází, píše deník Algemeen Dagblad. Ve městě Venlo na hranicích s Německem místní nemocnice preventivně evakuovala stovky pacientů, napsala agentura DPA. Záplavy způsobené prudkými dešti z posledních dnů zasáhly kromě Německa také Belgii.

Foto: Profimedia.cz

Rozvodněná řeka Máza

Článek

V hrázi je díra velikosti metr krát metr. Do boje s živlem byla zapojena i armáda, když premiér Mark Rutte prohlásil záplavy za národní katastrofu. Vojáci pomáhali hasičům nejen díru zaplnit, ale zpevnit i hráze okolo Mázy a dalších menších řek v provincii Limburg.

Tamní obyvatele k evakuaci vyzývaly sirény. Po jejich rozeznění se mnoho obyvatel rozběhlo k autům, další se snažili zachránit i svá domácí zvířata včetně koní. Na silnicích vedoucích k výše položeným místům se utvořily zácpy.

„Okamžitě opusťte své domovy a běžte do bezpečí,“ varovali na internetu záchranáři. Obyvatele pak vyzvali, aby před odchodem vypnuli elektřinu a plyn. Místní ulice mezitím zaplavila voda, která proudila i skrze domy.

Výška vody v Máze a Rýně ve čtvrtek dosáhla rekordních hodnot, vyšších než při velkých záplavách v roce 1993 a 1999, uvádějí odborníci. Voda má v provincii Limburg dosáhnout vrcholu v pátek odpoledne. Ve Venlu kulminuje v noci na sobotu. Město kvůli tomu evakuovalo na 200 pacientů z nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám