Hlavní obsah

U břehů chorvatského letoviska Šibenik se objevil žralok

Chorvatsko hlásí další výskyt žraloka, píše server index.hr. Predátor se tentokrát objevil u letoviska Šibenik v Dalmácii, v mělké vodě nedaleko pláže. Ačkoliv mnozí turisté si ho natočili, záznamy nejsou příliš kvalitní a zatím není jasné, o jaký druh se jedná, píše server Heute.at.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Výskyt takového dravce tu místní obyvatelé nepamatují,“ říká serveru index.hr jeden z očitých svědků. Žraloci nejsou na Jadranu neobvyklí. Většina z nich je neškodná a člověku nejsou nebezpeční. Zvláštní ovšem je výskyt žraloka v takové blízkosti u břehu, připomíná server Heute.at.

Na počátku června natočil žraloka při plachtění u chorvatského letoviska Makarská německý turista Michael Braun. Odborníci se shodli, že jde o žraloka mako (Isurus oxyrinchus), který patří k nejrychlejšímu druhu. Dokáže plout rychlostí až 70 km/h. Umožňuje mu to hydrodynamičtější tvar těla oproti jiným druhům.

O pár dnů později byl žralok spatřen také na Korčule. Odborníci byli přesvědčeni, že se tehdy jednalo o stejného žraloka, který se objevil v letovisku Makarska, píše server Heute.at.

Anketa

Chystáte se letos do Chorvatska nebo už tam jste?
Chystám/me se
19,8 %
Už jsem/jsme na místě
4,5 %
Ne
75,7 %
Celkem hlasovalo 3106 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám