Hlavní obsah

U Berlína objevena obří skládka židovského majetku z Křišťálové noci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRANDENBURG

U Berlína se našla obří skládka s poničenými pozůstatky majetku, který při pogromu během tzv. Křišťálové noci v listopadu 1938 fašisté zabavili židovským obyvatelům. Skládku o velikosti čtyř fotbalových hřišť objevil jeden detektiv a investigativní novinář.

Foto: Profimedia.cz

Během Křišťálové noci davy po celém Německu vzaly útokem na 1 400 židovských domů, obchodů a synagog.

Článek

Na místě je spousta osobních a obřadních předmětů, které byly v noci na 10. listopadu 1938 Židům sebrány při řízeném celonárodním plenění jejich domovů a svatyň. Předměty byly pravděpodobně k okraji vesnice severně od Berlína dovezeny vlaky a zahrabány.

„Plně jsem si neuvědomoval historický význam toho nálezu, dokud mě na něj neupozornil historik,“ řekl britskému listu Guardian Yaron Svoray s tím, že původně v místě pátral po něčem úplně jiném.

Křišťálová noc

Označení pro protižidovský pogrom v Německu v noci z 9. na 10. listopadu 1938. Davy po celém Německu vzaly útokem na 1400 židovských domů, obchodů a synagog. Zemřely při tom desítky lidí, většinou se zmiňuje asi stovka. Tisíce Židů skončily následně v koncentračních táborech.

Záminkou k pogromu byl atentát Žida Herschela Grynszpana na sekretáře německého velvyslanectví v Paříži Ernsta von Ratha.

Soukromý detektiv zjišťoval okolnosti příběhu vztahujícího se k nedalekému loveckému domku šéfa nacistického letectva Hermanna Göringa. Na skládku ho upozornil místní lesník, jenž válku zažil jako dítě. Svoray našel první předmět za dvě hodiny. V hledání pokračuje, musí ho však střežit ochranka, protože mu bylo vyhrožováno smrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám