Hlavní obsah

Tuskovi ani Junckerovi se britský plán k brexitu nelíbí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Poslední návrhy Velké Británie ohledně brexitu Evropskou unii nepřesvědčily, prohlásili svorně šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk. V britských návrzích je podle Junckera řada problematických bodů, o nichž se musí dál jednat.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

„Dnes jsem měl dva telefonáty o brexitu, první s Dublinem a poté s Londýnem. Můj vzkaz (irskému premiérovi) Leu Varadkarovi: Plně stojíme za Irskem. Můj vzkaz premiéru Borisi Johnsonovi: Jsme nadále otevřeni (jednání), ale stále nejsme přesvědčeni,“ napsal Tusk na Twitteru.

„Přijmout takový návrh by znamenalo, že nebudou splněny všechny cíle irské pojistky: zabránit tvrdé hranici, zachovat spolupráci severu (Irska) s jihem a hospodářství na celém ostrově a ochránit jednotný trh Evropské unie a pozici Irska na něm,“ uvedl Juncker v prohlášení vydaném krátce poté, co telefonicky hovořil s irským premiérem Varadkarem. S Británií je podle dosluhujícího předsedy EK nadále třeba jednat.

Johnson ve středu do Bruselu zaslal návrh na úpravu brexitové dohody. Británie by přitom měla vystoupit z EU už 31. října, tedy za 28 dní, pokud nepožádá o další odklad.

Spor se týká opatření známého jako irská pojistka, která je součástí dosavadního návrhu „rozvodové“ dohody, který ovšem britský parlament opakovaně odmítl. Pojistka má po brexitu zabránit vzniku kontrol na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem, přičemž by v případě potřeby byla uvedena v život na konci dojednaného přechodného období.

Britská vláda nově místo stávající pojistky požaduje mechanismus, v jehož rámci by Severní Irsko v podstatě zůstalo v jednotném trhu EU, ale společně se zbytkem Británie by bylo mimo celní unii EU.

Pevná hranice mezi Irskem a Severním Irskem nebude, celní kontroly ano, řekl Johnson

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám