Hlavní obsah

Turecko varuje občany: Pozor na nepřátelské Němce, nebavte se o politice

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecké ministerstvo zahraničí vydalo pro své občany i pro Turky žijící dlouhodobě v Německu varování. V Německu podle něj panuje nepřátelská atmosféra zaměřená proti Turkům, bývají svévolně obtěžováni úřady a raději by se neměli s nikým bavit o politice.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Turecko tak ještě zvyšuje napětí mezi oběma zeměmi. Občanům při cestách po Německu radí „opatrnost“. Hlavně se nemají „pouštět do politických debat“ a mají se vyhýbat předvolebním akcím či demonstracím, které organizují „teroristické organizace trpěné německými úřady“, uvedl rakouský server Standard.at.

Prohlášení je zjevnou reakcí na postup německé vlády, která také v létě upravila pokyny pro cestování do Turecka. V Německu prý probíhá „pravicově extremistický, ba dokonce rasistický diskurz“. Předvolební kampaň politiků je založena na „nepřátelství k Turecku“.

Ministerstvo také varuje, že turečtí občané jsou při příjezdu do Německa úřady „svévolně zdržováni, jsou jim pokládány různé otázky a zachází se s nimi bez úcty“.

Turecko-německá krize se vyhrotila také tím, že Turci zatkli několik německých občanů včetně korespondenta německých novin Die Welt Denize Yücela a bojovníka za lidská práva Petera Steudtnera.

Reklama

Výběr článků

Načítám