Hlavní obsah

Turecké stíhačky narušily let vrtulníku s řeckým premiérem Tsiprasem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turecké stíhací letouny porušily v pondělí řecký vzdušný prostor v oblasti u řeckého ostrova Agathonisi ve východní části Egejského moře nedaleko tureckých břehů. Stroje narušily let řeckého premiéra Alexise Tsiprase, který mířil v helikoptéře na tento ostrůvek (rozloha 13,417 km²), napsal server týdeníku Focus. Incident později potvrdil sám ministerský předseda v řecké televizi ERT.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pilot Tsiprasovy helikoptéry musel kvůli nebezpečným manévrům obou strojů turecké armády změnit letovou výšku a letět podstatně níž. „Tyhle hloupé akce nemají žádný smysl. Jen se plýtvá palivem,“ prohlásil Tsipras.

Řecké stíhací letouny jsou pravidelně pověřovány, aby zadržovaly turecké letouny vstupující do zóny, na niž si činí nároky obě země. Při kolizi s tureckým letounem přišel v roce 2006 o život řecký pilot.

V roce 1996 se Turecko a Řecko ocitly na pokraji ozbrojeného konfliktu kvůli územní svrchovanosti nad neobydlenými či málo obydlenými ostrůvky v Egejském moři. Přes určité sblížení obou států pokračují v otázkách svrchovanosti v Egejském moři spory.

Východisko z krize hledal v únoru premiér Tsipras na schůzce v Ankaře s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Reklama

Výběr článků

Načítám