Hlavní obsah

Tuny amputovaných částí lidských těl ležely zakopané na soukromém pozemku

Právo, Pavol Minárik

Více než sto tun biologického a zdravotnického odpadu, z nichž asi 30 tun tvořily různé části lidských těl po amputacích a operacích, našla polská policie zakopané na soukromém pozemku v Katowicích. Firma, jejímž majitelem je 50letý Miroslaw M., tam ostatky protizákonně ukryla, místo aby je odvezla do spalovny.

Foto: Profimedia.cz

Polské policisty přivedli na místo činu psi.

Článek

Policii dovedly k strašlivému nálezy smečky potulujících se psů. Ti na pozemku ucítili maso a začali jej vyhrabávat, uvedla televize TVN24.

„Tento mimořádně nebezpečný odpad, který musí být podle zákona bezpodmínečně zlikvidován ve speciální spalovně, protože jinak hrozí vypuknutí epidemie, však pachatelé zahrabávali do země,“ sdělila mluvčí Obvodní prokuratury v Katowicích Marta Zawadová.

Kromě toho nalezla policie ostatky lidských těl i na dalších dvou pozemcích Miroslawa M. v Rudě Slezské a Chorzově. Byly ukryté v garážích a dodávkách. „Jelikož nedodržoval téměř žádnou z přísných zásad, nabízel za své služby nejnižší ceny. Svou činností však ohrožoval zdraví lidí,“ podotkla Urszula Menderová, okresní hygienička v Chorzově.

Podobného jednání se společnost Miroslawa M. dopustila už v minulosti. V roce 2006 policie na skládce nedaleko Katowic našla desítky plastových nádob s částmi lidských těl. Majitel firmy byl tehdy odsouzen k 1,5letému podmínečnému trestu. V současnosti je ve vyšetřovací vazbě a hrozí mu až 12 let vězení. Stíhaní jsou i jeho dva bratři, kteří se s ním na trestné činnosti podíleli.

Reklama

Výběr článků

Načítám