Hlavní obsah

Tu zásilku Sputniku nám vraťte, udeřilo Rusko na Slováky

Novinky, jem, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Slovensko podle Ruska porušilo kontrakt na dodávku vakcín. Moskva proto ve čtvrtek podle agentury Reuters požádala slovenskou vládu, aby zásilku vakcín Sputnik V vrátila.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Lahvička s vakcínou Sputnik V

Článek

Ruský fond přímých investic (RDIF), který má na starosti prodej Sputniku V do zahraničí, podle agentury TASS sdělil, že slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) porušil smlouvu tím, že zadal testování zásilky vakcín Sputnik V dodaných na Slovensko laboratoři, která není součástí sítě oficiálních laboratoří Evropské unie, přestože tato síť laboratoří je dostupná.

RDIF dopisem vyzval slovenskou stranu k navrácení dodaných vakcín. Žádá rovněž, aby byly vzorky poslané na Slovensko předány k expertíze certfikované laboratoři.

Vakcíny se liší

Slovenský lékový úřad ve čtvrtek informoval o tom, že vakcíny dodané Ruskem nelze schválit k použití, protože se jejich složení liší od těch, které byly posuzovány a hodnoceny Evropskou lékovou agenturou (EMA) a lékařským časopisem The Lancet.

Dodali nám jiný Sputnik V, vakcíny spojuje pouze název, uvedl slovenský lékový úřad

Evropa

„Chybí důkazy, že dovezená vakcína je stejná vakcína jako ta, kterou posuzuje EMA v rámci centralizované registrace,“ uvedl slovenský ústav.

Dodal, že od ruského výrobce vakcíny nedostal asi 80 procent požadovaných údajů v souvislosti se Sputnikem V.

Matovič jedná v Moskvě

V Moskvě ve čtvrtek jedná o dodávkách ruské vakcíny současný ministr financí Igor Matovič, který nákup vakcíny prosadil ještě z pozice premiéra navzdory odporu části koalice.

„Jakékoli pokoutné a systematické snahy zabránit tomu, aby se Sputnik V mohl používat na celém Slovensku, odsuzuji z hloubi duše a udělám vše pro to, aby byly nakonec neúspěšné a aby se Sputnikem V mohlo na Slovensku očkovat,“ uvedl Matovič na sociální síti před odletem do Moskvy.

Podle mediálních informací má Matovič navštívit v pátek také Budapešť. Maďarsko je totiž zatím jedinou členskou zemí Evropské unie, která ruskou vakcínu používá.

Matovič podal demisi, novým slovenským premiérem bude Eduard Heger

Evropa

Aféra okolo první zásilky ruské vakcíny na Slovensko, která byla dovezena proti vůli koaličních partnerů, prohloubila v zemi vládní krizi. Ta vyústila ve výměnu premiéra i ministra zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám