Hlavní obsah

Trump zrušil cestu do Dánska, protože mu země nechce prodat Grónsko

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump zrušil naplánovanou cestu do Dánska. Důvodem je fakt, že mu evropský stát odmítl prodat Grónsko. Dánští politici jeho plán ostrov koupit označili za absurdní aprílový žert. Trump to ale myslí vážně. Dánská premiérka Mette Frederiksenová uvedla, že Grónsko není na prodej.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trump usiluje o koupi GrónskaVideo: Reuters

 
Článek

„Dánsko je zcela výjimečná země s úžasnými lidmi, ale na základě komentářů premiérky Mette Frederiksenové, že nemá zájem se o prodeji Grónska bavit, přeložím na jiný termín schůzku plánovanou za 14 dnů,” napsal americký prezident na Twitteru. Později Bílý dům uvedl, že cestu úplně zrušil.

V dalším tweetu Trump ocenil upřímnost Frederiksonové, svými slovy prý ušetřila mnoho peněz a sil jak USA, tak Dánsku.

Frederiksenová označila Trumpův plán za absurdní a řekla, že Grónsko není na prodej. Doby, kdy byly země i se svými obyvateli na prodej, už podle ní pominuly a doufá, že to tak zůstane.

Ještě ostřeji se vyjádřili další dánští politici. „Myšlenka, že by Dánsko prodalo 50 tisíc svých občanů Spojeným státům, je naprosto směšná,“ řekl Soren Espersen z Dánské lidové strany.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Důvodem, proč Trump o ostrov usiluje, je údajně předpoklad, že po tání ledovců se odkryje obrovské nerostné bohatství. Bez významu není ani strategická poloha ostrova z hlediska bezpečnosti. USA mají za polárním kruhem leteckou základnu.

Nápad USA koupit Grónsko není nijak nový, poprvé na ostrov předložily USA nabídku v roce 1946, tehdy za něj nabízely 100 milionů dolarů, to je v přepočtu na dnešní sílu měn 1,3 milardy dolarů, tedy asi 30 miliard korun. Kolik by byl ochotný nyní nabídnout Trump, není uvedeno.

V Grónsku žije 56 tisíc lidí, je samosprávným dánským územím. Země se ale řídí pouze jeho zahraniční a bezpečnostní politikou, jinak ji vede místní vláda a parlament. Země dokonce není ani součástí EU, rozhodla tak v roce 1985. Obyvatelé ale mají dánské občanství, a jsou proto občané EU.

Grónsko se potýká s velkými ekonomickými problémy a je závislé na finanční podpoře z Dánska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám