Hlavní obsah

Trump bude na summitu G20 osobně jednat s Putinem. Vůbec poprvé

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump využije konání summitu G20 k prvnímu osobnímu jednání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. S odvoláním na pořádající Německo o tom informovala agentura AFP. Podle deníku The Independent už informaci potvrdil i Bílý dům.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Článek

Americký poradce pro národní bezpečnost Herbert Raymond McMaster řekl, že je Trumpovo setkání s Putinem jednou z domlouvaných schůzek, na něž se šéf Bílého domu při příležitosti návštěvy Německa chystá.

O čem bude při setkání státníků řeč, nechtěli McMaster ani Trumpův ekonomický poradce Gary Cohn prozradit. „Nemáme žádnou zvláštní agendu. Prezident bude mluvit, o čem bude chtít,” řekl McMaster.

"Naše vztahy s Ruskem se neliší od jiných zemí, pokud jde o to, jak jim sdělujeme naše obavy, kde vidíme problémy vztahů, ale i příležitosti," dodal McMaster.

Trumpův ruský problém

Trump v loňské předvolební kampani pronesl několik vstřícných výroků na Putinovu adresu a už jako prezident prohlásil, že by chtěl zlepšit napjaté vztahy s Ruskem, přičemž nevyloučil uvolnění protiruských sankcí.

Zásadním problémem amerického prezidenta je přitom v posledních týdnech vyšetřování kauzy údajných ruských zásahů do předvolební kampaně, kterou se ruští hackeři podle amerických tajných služeb snažili ovlivnit v jeho prospěch.

Summit dvaceti nejvyspělejších zemí světa se koná 7. a 8. července v Hamburku. Americký prezident Donald Trump a ruská hlava státu by měli využít příležitosti a sejít stranou hlavního jednání summitu, napsala agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám